Drapelul de luptă care a aparţinut legiunii lui Avram Iancu va fi expus, marţi, 26 ianuarie, în Sala "Traian Moşoiu" a Primăriei Oradea. Orădenii interesaţi îl vor putea admira între orele 10 şi 16. Evenimentul este organizat de casa de licitaţii Artmark, în colaborare cu municipalitatea.

În aceeaşi zi, de la ora 12, în Sala Mare a Primăriei va avea loc o conferinţă cu privire la semnificaţia istorică a drapelului lui Avram Iancu, avocatul transilvănean şi revoluţionarul paşoptist care a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848. Conferinţa va fi ţinută de istoricul Gabriel Moisa.

"Publicul din Oradea va avea la dispoziţie câteva ore pentru a admira drapelul. Exponatul reprezintă o raritate absolută şi o piesă de colecţie fără egal, fiind totodată şi vedeta Licitaţiei Corneliu Vadim Tudor – partea a II-a", se precizează într-o informare a Primăriei.

Drapelul, care datează de la jumătatea secolului XIX, i-a aparţinut politicianului Corneliu Vadim Tudor şi va fi scos la licitaţie pe 3 februarie la sediul casei Artmark din Bucureşti, preţul de pornire fiind de 5.000 de euro.

"Accesul la expoziţie va fi liber pentru publicul orădean. În cazul vizitării expoziţiei de către reprezentanţii unităţilor de învăţământ, avem rugămintea ca elevii să vină în grupuri, însoţiţi de un cadrul didactic", au mai precizat organizatorii.

În octombrie 2013, când a fost scos pentru prima dată la licitaţie de către Artmark, la un preţul de pornire de 10.000 de euro, drapelul lui Avram Iancu a făcut obiectul unei dispute între proprietarul său, Corneliu Vadim Tudor, şi Gheorghe Funar. Funar a spus că Vadim Tudor că nu are dreptul să scoată la licitaţie acest drapel, întrucât el ar aparţine PRM, partid căruia ar fi fost dăruit de către o persoană. De asemenea, Funar l-a dat în judecată pe Vadim Tudor, fapt pentru care steagul respectiv a fost retras de Artmark de la licitaţia respectivă.

În 14 septembrie 2015, Corneliu Vadim Tudor a decedat, iar Gheorghe Funar nu s-a mai îndreptat şi împotriva moştenitorilor acestuia, fapt pentru care familia lui Vadim Tudor a decis scoaterea la licitaţie a drapelului.