Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat luni seară că rupe coaliția cu PSD, acuzând partidul condus de Marcel Ciolacu că are „în ADN-ul său abuzul de putere”. El a spus că PNL va rămâne totuși în guvern, „pentru a împiedica abuzurile PSD”, potrivit Hotnews.ro.

Decizia a fost anunțată pe Facebook și motivată prin hotărârea Curții Constituționale, care a scos-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru alegerile prezidențiale sub motivația că aceasta „îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale”. Liderul PNL a subliniat că extremismul ar trebui limitat prin convingerea românilor să voteze opțiunile democratice, nu prin abuz.

„PSD are în ADN-ul său abuzul”

„Consecințele ultimei decizii pun un mare semn de intrebare privind democrația din România. Pentru prima dată în istoria României, o majoritate de 5 judecători, din care 4 numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida. Practic, a fost eliminat la masa verde un adversar. Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politici, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportament de partid-stat. Astăzi elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituții de presă, iar în final subordonează politic tot statul român. Coalția de guvernare cu PSD se oprește aici”, a declarat Ciucă într-un mesaj video.

Ciucă a mai spus că ar fi iresponsabil din partea PNL să iasă de la guvernare, pentru că asta ar însemna să ca PSD să aibă mână liberă la abuzuri. „Rămânem în executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile. Sigur că PSD și-ar dori să guverneze singur, pentru a reintroduce cota progresivă, pentru a subordona justiția și instituțiile statului, pentru a direcționa resursele bugetare în acțiuni populiste și către clientele de partid. Acest lucru nu se va întâmpla. Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă și să îi lăsăm să înainteze pe direcția pe care au luat-o”, a spus președintele PNL.

„Uşor delir verbal”

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romaşcanu, a ironizat, luni seară, anunţul făcut de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, privind ruperea coaliţiei de guvernare cu PSD, spunând că liberalul, care era „într-un uşor delir verbal”, „a inaugurat o nouă tactică de front: a atacat prin retragere”.

”Astăzi domnul general Ciucă a inaugurat o nouă tactică de front: a atacat prin retragere. Domnul general, într-un uşor delir verbal, a decis să se retragă de la guvernare rămânând la guvernare. Să se păzească ei pe ei, PNL pe PNL, să nu facă tâmpenii. Greu să fii ministru PNL cu un preşedinte al partidului aflat în opoziţie”, a arătat Lucian Romaşcanu, luni seară, într-o postare pe Facebook, potrivit News.ro.

El a adăugat că finalul cursei prezidenţiale este unul cunoscut ”şi neplăcut pentru PNL”.

Ciolacu vrea reforma CCR

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a ignorat anunțul lui Ciucă privind ruperea coaliției, dar a transmis, în schimb, că CCR necesită o „amplă reformă” după respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă. Ciolacu a acuzat „unii candidați” – cu trimitere la liberali -  că intră într-un „galop electoral inconștient” și că „există anumite linii roșii care nu trebuie trecute”, chiar și într-o campanie electorală, promițând totodată el va fi cel care va reforma CCR.

Motivarea Curții Constituționale în cazul doamnei Șoșoacă întărește discuția privind necesitatea unei ample reforme a CCR. Această discuție trebuie să plece de la realitatea că procedura actuală transformă CCR într-o instanță care nu îi oferă celui în cauză dreptul la apărare sau recurs. De aceea, consider că între BEC și CCR ar trebui să existe un filtru de legalitate pe care îl poate asigura doar Înalta Curte de Casație și Justiție”, a mai spus liderul PSD.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!