Reuşite

Anul universitar 2010-2011 a debutat luni la Universitatea din Oradea printr-o ceremonie ţinută în sala de jocuri sportive a instituţiei. La festivitate au luat parte în prezidiu prefectul Bihorului, Gavrilă Ghilea, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, episcopul Oradiei şi al Bihorului, Prea Sfinţitul Sofronie, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie, Constantin Badea, preşedintele Federaţiei Patronilor, Ioan Lucian, şi preşedintele Consiliului Întreprinderilor Mari şi Mijlocii, Ioan Mintaş.

Totodată, printre invitaţi s-au numărat prorectorii şi decanii tuturor facultăţilor orădene, cadre didactice, fostul rector Teodor Maghiar, viceprimarul Gheorghe Carp, şeful Poliţiei bihorene, Adrian Bucur şi parlamentarul Ioan Roman.

Discursul de deschidere l-a ţinut rectorul Universităţii, Cornel Antal, care, printre altele, a vorbit despre realizările din precedentul an universitar: proiectarea şi renovarea sediului Facultăţii de Arte Vizuale din campusul III, proiectarea sistemului de încălzire cu pompe de căldură în întreg campusul III, proiectul sistemului de încălzire cu gaz la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, realizarea centrului stomatologic de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, a unei biobaze şi, poate cea mai importantă, finalizarea noului sediu al Bibliotecii.

După 14 ani

După cuvântările invitaţilor din prezidiu, cei prezenţi la ceremonie au fost invitaţi la noua bibliotecă, pentru inaugurarea oficială şi în întregime. Asta pentru că, în luna mai, când biblioteca a fost prezentată public pentru prima oară, s-a inaugurat doar colecţia de carte a Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca, studenţii cerând să nu se mute cărţile în noul sediu până la încheierea anului universitar.

Luni, însă, fiecare sală a bibliotecii a intrat în funcţiune, după 14 ani de la debutul lucrărilor de construcţie. În cei 14 ani, în bibliotecă s-au investit circa 24.000.000 de lei, din care 17.300.000 de lei pentru construcţii şi montaj. "Mai avem de lucru, vor mai fi necesari bani din venituri proprii", a declarat prorectorul Iacob Hanţiu, responsabil cu construcţia clădirii.

Întinsă pe 7.800 de metri pătraţi, biblioteca are 5 niveluri. La parter se regăsesc ghişeele de Informaţii, Înscriere, Împrumut, o librărie, garderobă, sala cataloagelor, o sală de conferinţe cu 100 de locuri. La fiecare nivel de la 1 până la 4 se regăseşte câte o sală de lectură, câte 15 calculatoare şi diferite secţii de carte, la nivelul 2 existând şi o sală multimedia, iar la 4 fiind Centrul Teritorial de Studii şi Cercetări Olimpice.

În plus, la etajele 3 şi 4 sunt în total 12 cabinete individuale, în care studenţii vor putea învăţa. De asemenea, pe fiecare nivel sunt montate opt camere video penru supravegherea şi securitatea instituţiei. "Chiar dacă proiectul e din 1996, am încercat să folosim soluţii de 2011", a precizat Hanţiu.