În data de 22 octombrie 2015, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a pronunţat o hotărâre foarte importantă în materie fiscală, hotărâre care este obligatorie pentru fiscul român şi pentru instanţele judecătoreşti din România. În concret, Curtea fiind sesizată de Curtea Supremă Administrativă a Poloniei cu o întrebare preliminară, a stabilit că persoana care a achiziţionat bunuri sau servicii de la un furnizor care nu a colectat TVA beneficiază de dreptul de deducere dacă este de bună-credinţă.

Hotărârea este extrem de importantă, deoarece în România fiscul a creat o practică periculoasă colectând sumele reprezentând TVA de la persoane de bună-credinţă, intrate în relaţii comerciale cu diferiţi furnizori care, ulterior vânzării bunurilor sau prestării serviciilor, erau consideraţi inactivi.

Curtea a arătat în motivarea hotărârii că este sarcina administrației fiscale care a constatat fraude sau neregularități comise de persoana care a emis factura să stabilească, în raport cu elemente obiective și fără a solicita din partea destinatarului facturii verificări a căror sarcină nu îi revine, că acest destinatar știa sau ar fi trebuit să știe că operațiunea invocată pentru a justifica dreptul de deducere era implicată într-o fraudă privind TVA-ul. Curtea a statuat de asemenea că o eventuală neîndeplinire de către furnizorul bunurilor a obligației de a declara când începe activitatea ca persoană impozabilă nu poate repune în discuție dreptul de deducere al destinatarului bunurilor livrate în ceea ce privește TVA-ul achitat pentru acestea. Prin urmare, destinatarul menționat beneficiază de dreptul de deducere chiar dacă furnizorul bunurilor este o persoană impozabilă care nu este înregistrată în scopuri de TVA atunci când facturile referitoare la bunurile livrate conțin toate informațiile impuse de lege.

Această hotărâre este obligatorie în România, astfel încât, în perioada următoare va trebui să asistăm la numeroase hotărâri judecătoresţi de anulare a unor decizii de impunere fiscală emise de către organele fiscale române contrar dreptului Uniunii Europene. De asemenea, pe viitor, controalele fiscului vor trebui să respecte cele statuate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.