Câte aparate ați aruncat în ultimii ani, pentru că s-au defectat și nu le-ați mai putut folosi? Anual, pe întreaga planetă, se aruncă 53 de milioane tone de deșeuri electrice și electronice, greutate echivalentă cu 350 de nave de croazieră, iar cel mult 20% dintre acestea sunt reciclate.

În 2019, câteva grupuri de activiști de mediu au lansat una dintre cele mai importante campanii europene: „The Right to Repair”, adică „Dreptul de a repara”. Astăzi, o sută de organizații din 20 de țări europene militează pentru cauza reparațiilor electronicelor, tot mai greu de refolosit după ce s-au defectat.

Împreună, activiștii cer producătorilor să conceapă telefoane, laptopuri, tablete și orice alt fel de dispozitive electrice care nu doar să funcționeze bine cât mai mult timp, ci să poată fi dezasamblate și reparate. Mai mult, repararea unui produs ar trebui să fie accesibilă ca preț, nu să coste aproape cât un produs nou, cum se întâmplă adesea, iar informațiile privind posibilitatea de a repara sau nu un produs ar trebui afișate pe eticheta acestuia.

Organizațiile partenere în campanie promovează modificări în legislația europeană în favoarea acestui drept și, totodată, încearcă să convingă țările din toată Europa să stimuleze apariția de centre de reparații, unde aparatele electrice să primească un nou rost, înainte de a deveni deșeuri.

Unele state au și reacționat. În Germania și Austria, cetățenii primesc din fonduri publice o parte din costurile pentru reparații, dar nu mai mult de 100 euro, în Franța a fost lansat un fond de reparații din care se compensează parțial aceste costuri, între 10 și 45 euro pe produs, iar Suedia a redus cu 50% TVA pentru reparații, în țară existând ateliere unde cetățenii pot duce de la haine la biciclete ori mașini de spălat.

Așa cum era de așteptat, Comisia Europeană a salutat campania, însă la Bruxelles lucrurile nu se mișcă atât de repede precum se așteaptă activiștii. După mai multe amânări, se preconizează că în martie anul acesta va fi publicată o propunere de lege privind dreptul consumatorilor de a repara.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!