În data de 2 iunie 2020 Curtea Constituţională a pronunţat o decizie foarte importantă pentru protejarea dreptului cetăţeanului de a nu se auto-incrimina. Mai concret, Curtea, cu majoritate de voturi, a stabilit că soluţia legislativă cuprinsă în art. 118 din Codul de procedură penală, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere şi la ne-auto-incriminare, este neconstituţională.
Potrivit acestui text legal, declaraţia de martor - dată de o persoană care, în aceeaşi cauză, anterior declaraţiei a avut sau, ulterior, a dobândit calitatea de suspect ori inculpat - nu poate fi folosită împotriva sa.
În practică, această dispoziţie legală era de multe ori interpretată abuziv. Astfel, se dispunea doar începerea urmăririi penale in rem (adică cu un autor neidentificat încă), iar persoana care era vizată, în realitate, de anchetă era chemată să dea declaraţie în calitate de "martor".
Persoana respectivă nu putea să refuze să dea declaraţie deoarece era pasibilă de săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. Pe de altă parte, în multe situaţii nu se permitea nici prezenţa unui avocat la respectiva declaraţie, cu motivarea că martorul nu are dreptul de a fi apărat, deoarece nu este acuzat de nimic.
Pe baza informaţiilor obţinute din respectiva declaraţie de "martor", organele de anchetă efectuau urmărirea penală, identificau probe în acuzare pentru ca, aproape de finalizarea dosarului, să transforme respectiva persoană din "martor" în "suspect", dispunând începerea urmării penale in personam.
"Martorul" devenit acuzat nu prea mai avea mult timp să se apere, fiind relativ repede dispusă o soluţie de trimitere în judecată, suspectul devenind veritabil inculpat.
Din această perspectivă, decizia Curţii Constituţionale pune capăt practicilor abuzive, consacrând legislativ dreptul persoanei de nu da declaraţii într-un dosar care finalmente are ca "personaj principal în umbră" chiar propria persoană.
Urmează să aşteptăm motivarea deciziei şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial, dată de la care va deveni obligatorie în toate dosarele penale.