Aşa cum arătam şi săptămâna trecută, la 1 ianuarie 2011 a intrat în vigoare Legea nr. 155/2010, Legea poliţiei locale. Pentru aplicarea acestei legi a fost emisă o hotărâre de Guvern, iar în majoritatea oraşelor (cum este şi cazul Oradiei) poliţia locală a preluat personalul fostei poliţii comunitare. Poliţia locală a preluat şi urmează să preia o serie de competenţe care până acum aparţineau unor alte instituţii.

Dacă săptămâna trecută am prezentat atribuţiile pe care le va avea poliţia locală, săptămâna aceasta voi arăta care sunt drepturile poliţistului local în exercitarea atribuţiilor conferite de lege.

Astfel, conform art. 20 din lege poliţistul local are dreptul să efectueze control preventiv asupra persoanei şi/sau a bagajului acesteia în următoarele situaţii: există indicii clare că s-a săvârşit, se săvârşeşte sau se pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni sau persoana participă la manifestări publice organizate în locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanţe periculoase.

De asemenea, poliţistul local are dreptul să conducă la sediul poliţiei locale sau al structurilor teritoriale ale Poliţiei Române pe cei care prin acţiunile lor periclitează integritatea corporală, sănătatea sau viaţa persoanelor, ordinea publică ori alte valori sociale, precum şi pe persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii. Verificarea situaţiei acestor categorii de persoane şi luarea măsurilor legale, după caz, se realizează în cel mult 12 ore din momentul depistării, ca măsură administrativă.

Litera e din articolul 20 prevede dreptul poliţistului local să circule gratuit, pe baza legitimaţiei de serviciu, în timpul serviciului, în zona de competenţă, cu mijloacele de transport în comun locale, pentru executarea unor misiuni care nu pot fi îndeplinite altfel.

Dincolo de normalitatea unei asemenea măsuri, formularea legii este fără aplicare practică. Propun un exerciţiu de imaginaţie: ce misiuni ale poliţiei locale nu pot fi îndeplinite altfel decât circulând cu tramvaiul în afara prinderii hoţilor de buzunare, atribuţie care nu este de competenţa expresă a poliţiei locale?

De aceea cred că dreptul de circulaţie cu mijloacele de transport în comun al poliţistului local nu trebuia condiţionat de o asemenea manieră de-a dreptul comică.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476