Veste bună pentru iubitorii naturii: dropia, o pasăre dispărută din România de trei decenii, cuibăreşte lângă Salonta.

Ioan Matiu jr., un student la Medicină veterinară a găsit, întâmplător, ouăle de dropie pe câmpurile de lângă oraş (foto jos), şi a transmis fotografia Asociaţiei Grupul Milvus, specializată în ocrotirea păsărilor.

"Pentru noi, Asociaţia Grupul Milvus, această fotografie are o însemnătate istorică. Ea dovedeşte cuibăritul unei specii considerate cândva dispărute din România şi, în acelaşi timp, ne arată importanţa muncii pe teren, implicarea localnicilor şi a administraţiilor locale în conservarea naturii, dar şi necesitatea eficientizării programelor de agro-mediu care să ofere plăţi compensatorii atractive pentru fermierii prietenoşi cu dropiile", se arată într-un comunicat transmis de ONG.

Ouă de dropie

Dropia (Otis tarda) este cea mare pasăre zburătoare din Europa şi, la nivel global, este o specie vulnerabilă, care a cunoscut un declin covârşitor. Pe la mijlocul anilor 1950, a dispărut din cea mai mare parte a Europei, din cauză că habitatul său (stepa eurasiatică) s-a redus. În România, pasărea a dispărut după ce pajiştile au fost transformate în culturi agricole, dar şi din cauza braconajului. În 1988, conform evidenţelor vânătorilor, în ţară mai erau 48 de exemplare de dropii, iar după 1990 a fost declarată o specie dispărută din fauna României.

În urma observaţiilor făcute în ultimii 13 ani, specialiştii de la Grupul Milvus au ajuns la concluzia că dropia care a cuibărit la Salonta face parte dintr-o mică populaţie transfrontalieră, de aproximativ 40 de exemplare, care foloseşte teritorii de-o parte şi de alta a graniţei cu Ungaria, în zona Salonta - Mezőgyán.

Dropie

Apariţia dropiei este, pentru ecologişti, un argument în plus că natura are nevoie de ocrotire. "În prezent, împreună cu Primăria Municipiului Salonta şi alţi doi parteneri din Ungaria (Primăria Békés şi Körösök Völgye Natúrpark), avem în derulare proiectul "Conservarea, protejarea şi promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba, ROHU-14 – The Nature Corner", finanţat de UE prin Programul Interreg V-A România-Ungaria, care, cel puţin pe partea românească, a fost construit exclusiv în jurul dropiei", a mai transmis Grupul Milvus.