Un adevărat scandal s-a declanşat săptămâna trecută, ca efect al imaginilor publicate pe portalul BIHOREANULUI, surprinse chiar în timp ce o echipă de lucrători, dotaţi cu macara şi drujbe, ciopârţeau monumentalul plop aflat în vecinătatea restaurantului Spoon, de pe malul Crişului.

Maniera bădărănească în care s-a făcut respectiva "toaletare", cu discreţie şi "la sânge", fără pic de grijă pentru viitorul arborelui şi fără o minimă preocupare estetică, a stârnit numeroase comentarii negative din partea ecologiştilor locali. Şi ar fi stârnit, cu siguranţă, şi mai multe, dacă ar fi fost cunoscute toate detaliile descoperite, între timp, de BIHOREANUL...

Informaţii incomplete

"Chelirea" plopului vechi de peste 100 de ani, petrecută pe o ploaie mocănească, miercuri dimineaţa, poartă "semnătura" firmei Elecbrans şi a avut girul Primăriei orădene, care chiar a supravegheat-o la faţa locului, printr-un angajat al Direcţiei Tehnice, Gabriel Dobre, după ce în prealabil a aprobat-o.

Cu toate acestea, când BIHOREANUL a cerut detalii despre circumstanţele şi motivele pentru care s-a luat decizia "toaletării", purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Anca Grama, a pretins răgaz pentru documentare, iar mai târziu a furnizat informaţii incomplete, şi anume că "este un plop înalt cu crengi uscate care se toaletează pentru echilibrare". Altfel spus, ceva banal...

În realitate, avea să afle BIHOREANUL, operaţiunea era etapa a doua a unei prime "toaletări" nereuşite şi avea ca scop rezolvarea unei "probleme" a restaurantului Spoon (Lingura), inaugurat anul trecut pe malul râului, chiar în coasta plopului cu pricina, de către afaceristul Alexandru Mudura junior, apropiat al administraţiei Bolojan. Obiectivul final? Eliminarea arborelui, care de-acum mai e doar o chestiune de timp...

"Copilul" doamnei Marrosy

Anna Marossy, ecologist OradeaSubiectul este sensibil pentru ecologiştii orădeni şi dintr-un motiv aparte. Venerabilul plop nu e unul oarecare: în urmă cu 10 ani, când intenţiile municipalităţii de "redesenare", prin betonare, a luncii Crişului Repede erau aprig contestate de opinia publică, reputatul biolog Anna Marossy (foto), între timp decedată, a adoptat respectivul copac, în cadrul unei acţiuni civice, "ocrotindu-l" cu propria-i statură morală şi ştiinţifică.

Iată de ce reprezentanţii Centrului Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE), primii care au reacţionat public, încă de miercurea trecută, văd în acţiunea Primăriei o formă de întinare a memoriei doamnei Marossy. "Dacă dumneaei nu mai e printre noi, puteam să-i onorăm amintirea purtând de grijă copacului. Ceea ce, după cum se vede, administraţia urbei a şi făcut", a comentat Florin Budea, preşedintele CRSE.

Şi nu doar atât. "Asistăm, cu stupoare şi tristeţe, la distrugerea deliberată a unor adevărate monumente vii ale Oradiei. De această dată, a venit rândul plopului secular să fie mutilat încă o dată. Încă o dată, pentru că nu a trecut un an de la prima "toaletare" a acestui arbore. De atunci şi până azi declinul biologic al copacului a devenit evident, acest fenomen fiind consecinţa logică a primei intervenţii făcute la nivelul coronamentului", a mai arătat ecologistul.

Crimă în doi timpi

Puţini cunosc detaliul pe care Budea l-a dezvăluit, şi anume că plopul de lângă Spoon mai fusese "toaletat" în iunie anul trecut, acţiune soldată, de fapt, cu un eşec. BIHOREANUL a aflat că atunci firma "specializată" în aceste operaţiuni nici măcar nu folosise macara, ci numai nişte drujbaşi "căţărători" care, în loc să elimine doar acele extremităţi de crengi uscate care se cereau înlăturate, au tăiat crengi groase, de la bază, fiindcă doar până acolo au putut urca. Efectul? De atunci, copacul s-a uscat pe porţiuni şi mai mari, motiv bun de invocat acum pentru o nouă "intervenţie", de astă dată "la rupere"...

De ambele dăţi, cei care au cerut ciopârţirea copacului au fost reprezentanţii restaurantului. Motivul, evident, unul serios: siguranţa consumatorilor, ameninţaţi de eventuala cădere a unor crengi uscate. Informaţia aceasta nu a fost oferită însă de Primărie, cum se cuvenea, nici prin purtătorul de cuvânt, nici prin directorul tehnic adjunct, Emil Benţan, care într-o intervenţie la Digi 24 a bagatelizat toată povestea.

Ea a fost confirmată BIHOREANULUI, însă, de administratorul Spoon, Tiberiu Kiss, el însuşi nu foarte mulţumit de felul cum au decurs lucrurile. "De anul trecut mă tot zbat să taie crengile de sus, care se desprindeau şi cădeau pe terasă, riscând să ne rănească clienţii. A şi căzut o creangă mare şi grea peste o familie, noroc că era umbrela deschisă şi nu a lovit oamenii. Anul trecut au avut o încercare prostească, eşuată, au tăiat două sau trei crengi, că nu aveau utilajul înalt să le taie pe cele uscate din vârf. Eu nu mă pot băga la ce toaletare au făcut ei, nu e treaba mea. A fost un om de la Primărie care a dispus ce şi cum să taie", zice Kiss.

Reguli pentru fraieri

Orlando Balaş, ecologist OradeaDeşi există norme clare în materie, în acest caz municipalitatea le-a ignorat cu nonşalanţă. Conform Regulamentului privind organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, nicio creangă nu poate fi tăiată fără o analiză prealabilă în Comisia locală de avizare a tăierilor şi toaletărilor de arbori. Această comisie, formată din angajaţi ai Direcţiei Tehnice şi din reprezentanţi ai societăţii civile, inclusiv ecologişti precum Orlando Balaş (foto) ori Mihai Togor, ar trebui să dezbată lunar solicitările de toaletare. Anul trecut, comisia s-a reunit de mai multe ori, dar Primăria nu le-a transmis membrilor şi solicitarea restaurantului Spoon. Au rezolvat-o "în culise"...

"Nu s-a discutat niciodată în comisie despre toaletarea acestui plop", spune Balaş, convins că Primăria a "fentat" intenţionat comisia, pentru că aceasta n-ar fi avizat toaletarea. "Aici nu vorbim de toaletare, ci de o tăiere în două etape. Ca să nu-l taie direct şi să înfrunte un val de nemulţumire, l-au toaletat sălbatic, ceea ce duce la uscare, pentru că prin locul tăiat intră agenţii patogeni şi apa", explică ecologistul.

Normele horticole arată că, pentru a supravieţui, niciunui copac nu trebuie să i se taie mai mult de o treime din coronament. Or, plopul a fost cioplit barbar, pe mai bine de jumătate din coroană! Ca să nu mai vorbim de faptul că proprietarii restaurantului erau obligaţi, prin documentaţia prin care Primăria le-a atribuit spaţiul, să amenajeze "o zonă verde cu dotări de agrement, cu respectarea normelor privind protejarea arborilor existenţi". Ei bine, iată că au amenajat-o...

Birta în anchetă

Chestionat de BIHOREANUL, directorul Emil Benţan a pus din nou "placa" siguranţei cetăţenilor. "S-a tăiat ce era uscat şi ce era necesar, pentru echilibrare. După toaletarea crengilor uscate, pentru ca centrul de greutate al copacului să rămână pe trunchi, au trebuit făcute toaletări şi pe partea cealaltă, aşa încât arborele să nu se rupă".

Benţan susţine că decizia toaletării s-a luat după o analiză în teren şi insistă că a fost una colectivă: "Domnul Dobre a fost în teren, dar am stabilit împreună, în Direcţie, ce şi cum se taie. Nu sunt mulţumit de cum arată dar, la vârsta plopului, probabil că nu aveam ce să facem mai mult". Dat fiind că şi el este membru al comisiei de avizare a toaletărilor, BIHOREANUL l-a întrebat expres pe Benţan de ce n-a supus problema dezbaterii, însă funcţionarul n-a mai dat niciun răspuns.

Viceprimarul Florin Birta, responsabilul cu problemele tehnice, promite, totuşi, că va analiza riguros situaţia. "Toaletarea s-a făcut de către nişte specialişti, care se pricep, nu pot eu să spun dacă sunt mulţumit sau nu. Dar vă promit că voi verifica, voi analiza dacă s-a făcut corect sau nu", spune el. Dacă verificările vor fi oneste, concluzia nu poate fi decât aceea că am fost martorii unei ucideri premeditate. De pe urma căreia o fi câştigat restaurantul, chit că şi acesta arată mult mai urât acum, dar a pierdut tot oraşul...


DE FORMĂ
Toaletări nocive şi plantări degeaba

Florin Budea, preşedintele CRSEEcologiştii susţin că în ultimii ani mai multe aşa-zise operaţiuni de toaletare au dus la dispariţia completă a mai multor arbori din Oradea, deoarece au fost prost executate, iar pomii s-au uscat cu totul, exemple regăsindu-se în Parcul Ghioceilor ori pe strada Horea. "Departe de noi, ecologiştii, ideea că Oradea nu ar trebui să se dezvolte. Dar considerăm că prosperitatea unui oraş nu poate fi concepută în afara unui mediu sănătos, iar acest mod barbar de a-i "întreţine" arborii aduce grave prejudicii mediului", arată Florin Budea (foto), preşedintele CRSE.

Pe de altă parte, deşi administraţia locală comandă numeroase plantări, mulţi dintre aceşti noi copaci nu ajung la maturitate, căci "din raţiuni edilitare" sunt sacrificaţi doi-trei ani mai târziu. "Despre câţi dintre aceşti copaci vor ajunge la vârsta şi dimensiunile plopului secular tocmai condamnat la moarte e de-a dreptul inutil să ne întrebăm", conchide Budea.

Vezi mai jos imagini de la "toaletare"!