Copacii din Oradea dispar nu doar la comanda Primăriei. În curtea fostei Garnizoane, transformate acum în sediu nou pentru Muzeul Ţării Crişurilor, au fost tăiaţi 11 copaci, din diferite specii.

"Decimarea" arborilor din parcul Muzeului s-a făcut în urmă cu câteva săptămâni, dar abia acum, în contextul scandalului declanşat de masacrul verde făcut de Primărie în parcul vecin, Nicolae Bălcescu, a atras atenţia orădenilor. Aşa cum se ştie, vinerea trecută, drujbaşii contractaţi de Primărie au tăiat mai mulţi copaci din parcul Bălcescu, ecologistul Orlando Balaş acuzând că au fost doborâţi inclusiv arbori sănătoşi.

"Barbaria e contagioasă. Şi în parcul noului Muzeu se taie!", a reclamat pe Facebook ecologistul Florin Budea, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni". De altfel, simplii trecători de pe strada Armatei Române pot observa, în curtea Muzeului, lemne recent tăiate şi stivuite.

BIHOREANUL a cerut, joi, explicaţii Consiliului Judeţean Bihor, proprietarul terenului, iar purtătorul de cuvânt Adrian Simon a precizat că tăierile de arbori s-au făcut legal şi pentru protecţia orădenilor. "Au fost doborâţi 11 copaci, care riscau să se prăbuşească. Anul trecut a fost un incident cu un copac care a căzut peste gard, iar apoi s-a făcut o evaluare. Aşa s-au identificat cei 11 copaci care riscau să se prăbuşească", a declarat Simon.

Drept urmare, Muzeul a făcut o solicitare către Agenţia pentru Protecţia Mediului, pentru avizarea tăierilor. Conform răspunsului transmis de APM Bihor, în urma unei vizite făcute în teren pe 27 octombrie anul trecut, specialiştii acestei instituţii au constatat că, din cei 11 arbori, doi – din specia paltin de munte – erau sănătoşi, "dar au rădăcinile afectate de lucrările efectuate", alţi doi paltini era uscaţi, în timp ce un al cincilea avea vârful rupt, trei frasini erau de asemenea sănătoşi, dar "au tulpinile înclinate deasupra aleilor şi prezintă pericol de prăbuşire în condiţii meteorologice nefavorabile", doi salcâmi erau uscaţi "în proporţie de 80%", iar un plop în proporţie de 70-75%.

Aşadar, din cei 11 copaci, şase prezentau probleme, dar cinci erau sănătoşi. Totuşi, APM Bihor a avizat tăierea acestora din urmă, astfel că arborii au fost marcaţi de Ocolul Silvic Oradea şi, pe rând, în lunile decembrie şi ianuarie, au fost puşi la pământ.

Mai rămâne de văzut dacă Muzeul şi Consiliul Judeţean se vor îngriji să facă şi plantări în loc...