Reprezentanții Primăriei Oșorhei și ai firmei Drumuri Bihor au semnat contractul pentru modernizarea drumului comunal DC 44 Fughiu (comuna Oșorhei) - Husasău de Criș (comuna Ineu), prin lărgirea unui tronson de 1,5 km, a anunțat vineri Consiliul Județean Bihor, care a acordat un sprijin financiar pentru realizarea lucrărilor.

Cofinanțarea CJ, peste două treimi

„Drumul va asigura o circulație mai bună între satul Fughiu din comuna Oșorhei și satul Husasău de Criș din comuna Ineu. Totodată, siguranța rutieră va crește datorită lărgirii drumului de la 4 metri la 5,5 metri, plus acostamente. Termenul de execuție a lucrărilor este de 2 luni”, a precizat primarul comunei Oșorhei, Ioan Gligor.

Valoarea totală a proiectului este 2,398 milioane lei, cu TVA inclusă, din care lucrările propriu-zise se ridică la peste 1,8 milioane lei, iar CJ Bihor sprijină proiectul printr-o cofinanțare de 1,6 milioane de lei, prin „Programul pentru asigurarea conectivității și dezvoltării zonei rurale din județul Bihor”.

Pentru stimularea dezvoltării

Alte două primării, respectiv Sânnicolau Român și Mădăras, au primit și ele cofinanțări de la CJ Bihor (pentru modernizarea DC 77 Roit - Livada de Bihor și respectiv DC 94 Mădăras - Ianoșda) în cadrul aceluiași program inițiat în 2023, prin care administrația județeană sprijină primăriile pentru a acoperi o parte din costurile lucrărilor de modernizare, extindere, lărgire a părții carosabile a drumurilor comunale.

Sunt cofinanțate lucrările la drumuri comunale nemodernizate care asigură conectivitatea comunei cu drumurile județene sau naționale, la cele care asigură legătura cu o altă comună unde se înregistrează valori mari de trafic și la drumurile comunale care fac legătura cu investiții generatoare de locuri de muncă.

Cofinanțările se acordă la cererea primăriilor în baza unor punctaje, în funcție de valoarea cofinanțării asigurate de acestea, de numărul de mașini care tranzitează drumul, dovedit prin studiu de trafic sau recensământul circulației rutiere, de numărul noilor locuri de muncă create prin realizarea lucrărilor și de atragerea unor noi investiții în zonă, inclusiv prin creșterea valorii investițiilor operatorilor economici deja existenți, investiția privată trebuind să fie de cel puțin 1 milion de euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!