Mai mulți orădeni îmbarcați într-unul dintre autocarele care înlocuiește trenul Oradea – Cluj-Napoca au trăit clipe de panică vineri seara pe un drum județean acoperit cu gheață, de pe teritoriul județului Cluj. După ce un alt autocar a ieșit în șanț din cauza carosabilului alunecos, traficul în zonă s-a oprit, iar pe drum s-a format o coloană de mașini, în așteptarea utilajelor de deszăpezire. Când au ajuns, un utilaj a lovit autocarul pornit din Oradea!

Șosea ca un patinoar

Întreaga pățanie a fost relatată BIHOREANULUI de un tânăr orădean care se afla în autocarul care înlocuiește trenul de Cluj, oprit pentru lucrări de electrificare a căii ferate. Aceste autocare nu merg direct spre Cluj-Napoca, ci, dat fiind că țin loc de trenuri, trec prin comunele unde sunt stații CFR. 

„Am pornit la ora 14.30 din Oradea și am mers către Oșorhei, abia la ora 16 am reușit să ieșim, pentru că a fost protestul agricultorilor. Am mers cu Autoros, care înlocuiește trenul Interregional. Șoferul a încercat să recupereze întârzierea, dar acum nu se merge direct, ci autocarul ocolește pe la fiecare gară, ceea ce e mult”, spune Samuel. 

Pe traseu s-a discutat în autocar despre starea drumurilor de pe teritoriul județului Cluj, iar șefa de tren, prezentă pe cursele care înlocuiesc trenurile, părea să știe că șoselele nu sunt bine deszăpezite, mai spune pasagerul. „După ce am trecut de Huedin, am mers către Leghia, e un drum acolo foarte strâmt. După un kilometru și jumătate, s-a oprit autocarul și ni s-a spus că nu mai putem să înaintăm. Un autocar cu remorcă se răsturnase și am stat să așteptăm vreo o oră. Am ieșit afară la o țigară, dar afară nu că aluneca, ci era gheață! Doar la patinoar mai vezi așa ceva!”, a povestit martorul, care a trimis BIHOREANULUI și un video cu „patinoarul” de pe șosea. 

„Toată lumea a fost panicată”

După ce a intrat înapoi în autocar, orădeanul a văzut niște faruri apropiindu-se și s-a bucurat că vin echipajele de deszăpezire. Bucuria i-a fost scurtă, căci autocarul în care se afla a fost izbit de un utilaj: „A intrat direct în noi mașina de deszăpezire, cu bascula cu tot! Eu eram în spate, m-am panicat. Era să ajungem în șanț și noi, dar noroc că șoferul a fost foarte OK și am reușit să ne oprim cumva fără să ieșim în decor. Toată lumea a fost panicată, o fată cred că a făcut atac de panică, alta plângea”. 

După incident, a fost trimis un alt autocar după pasagerii de la Oradea, care i-a dus până la Aghireșu, potrivit martorului. „Doamna polițistă ne-a zis că firma de deszăpezire nu-și face treaba și că o să fie amendată”, mai spune martorul, care a adăugat că, până la ora 22, nu ajunsese încă la destinație, adică în Cluj-Napoca. 

Fără victime

Poliția Cluj a transmis vineri seara o informare pe tema acestui incident, petrecut pe DJ 108 C, între localitățile Leghia și Aghireșu, precizând că nu au fost înregistrate victime. 

Polițiștii confirmă spusele martorului. „Din informațiile primite, un autocar cu remorcă, care transporta 20 persoane ar fi derapat, remorcă ieșind parțial de pe partea carosabilă, fără a rezulta victime. Partea carosabilă nu a fost deszăpezită, sectorul unde s-au produs evenimentul fiind unul în pantă. În timpul așteptării utilajelor de deszăpezire, s-a format o coloană cu autoturisme, dar și un alt autocar, care la momentul sosirii respectivelor utilaje a fost acroșat de unul dintre acestea, nefiind persoane rănite”, se arată în informarea IPJ Cluj. 

Polițiștii mai transmit că vor „sancționa contravențional administratorul drumului, pentru neîndeplinirea obligațiilor referitoare la viabilitatea drumului”. 

„Utilajele de deszăpezire acționează în zonă, iar echipaje de poliție au restricționat și deviat accesul vehiculelor în zonă până la soluționarea situației”, a mai arătat Poliția Cluj. 

ISU Cluj a trimis autospeciale la fața locului, dar nu a fost cazul să intervină pentru îngrijiri medicale. În schimb, autospecialele au găzduit temporar o parte din pasagerii din autocare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!