După o noapte agitată, pompierii bihoreni intervin în continuare, luni, în diferite situaţii provocate de furtuna devastatoare de duminică.

Turiştii de la Coadă, spre casă

Potrivit căpitanului Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana şi al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, luni dimineaţă sunt în misiune pompierii militari din Aleşd, Ştei şi Beiuş. "Au reluat operaţiunile de degajare a copacilor de pe carosabil la Coada Lacului şi în localitatea Cucuceni, respectiv de pe acoperişurile a două locuinţe, în localităţile Ghighişeni şi Delani", a declarat Roşca.

Deşi drumul de Coada Lacului este încă blocat, cei circa 150 de turişti care au rămas blocaţi în satul de vacanţă au plecat, folosind drumul improvizat de pe fundul lacului.

"Curentul în zonă este întrerupt, firele fiind rupte în mai multe locuri. Curentul cred că nici într-o săptămână nu o să se remedieze, e rupt în prea multe locuri pe lac şi în tot satul, cum au căzut copacii peste fire", a povestit luni, pentru BIHOREANUL, Adela Barbu, unul dintre turiştii blocaţi duminică la Coada Lacului.

Potrivit unui comunicat trimis, luni după prânz, de Consiliul Judeţean Bihor, se lucrează încă pentru degajarea copacilor căzuţi pe zona Stâna de Vale - Baraju Leşu, respectiv pe drumul Şuşti-Moneasa, în zona Urseşti, spre limita de judeţ către Arad.

Sate fără curent

Totodată, un echipaj al Secţiei de Pompieri Beiuş a acţionat, luni dimineaţă, cu o autospecială de lucru la înălţime pentru îndepărtarea unor elemente de construcţie din structura acoperişului bisericii din centrul oraşului, care puneau în pericol siguranţa trecătorilor.

În continuare, în 237 de localităţi din Bihor sunt avaraii la reţelele electrice, fiind afectaţi aproximativ 20 000 de consumatori. "Au fost avariate 21 de linii de medie tensiune, 20 de stâlpi de electricitate şi 305 posturi de transformare. Un număr de 3 grupuri electrogene asigură furnizarea energiei electrice în localităţile Rieni, Petrileni şi Sudrigiu şi 25 de echipe ale Electrica acţionează pentru remedierea defecţiunilor", a mai transmis Camelia Roşca.

Potrivit acesteia, în Bihor nu existe sate întregi fără curent, ci doar avarii parţiale. Această situaţie se schimbă de la oră la oră, în funcţie de cum reuşesc muncitorii Electrica să facă reparaţiile.

În urma furtunii de duminică seară, 38 de unităţi administrativ-teritoriale din Bihor au fost afectate, cu copaci şi stâlpi de electricitate căzuţi şi clădiri avariate. În 18 şcoli din judeţ, luni nu se ţin cursuri, pentru că clădirile unităţilor de învăţământ au suferit diferite distrugeri provocate  de furtună.