Când îşi aruncă deşeurile în containere, orădenii nu ar trebui să le considere pe toate simple gunoaie, ci pe unele drept nişte resurse!

Fiecare bucăţică din deşeurile reciclabile colectate selectiv ajunge să fie reutilizată, transformându-se în materie primă pentru fabricarea unor noi produse, de obicei din aceeaşi gamă. Astfel, hârtia se transformă în caiete, cartonul în cutii, iar PET-urile în noi recipiente pentru lichide. Gunoaiele sunt transformate însă şi în alt fel de obiecte, care se regăsesc chiar şi în locuinţele noastre...

Gratis pentru orădeni

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca fiecare orădean să strângă în propria gospodărie separat deşeurile menajere de cele care pot fi reciclate, adică de aşa-numita fracţie uscată formată din PET-uri, sticle, doze de aluminiu, hârtii şi cartoane. Apoi, reciclabilele se aruncă fie în sacii galbeni distribuiţi gratuit de RER Ecologic Service tuturor orădenilor care locuiesc la case, fie în containerele cu capace galbene de la blocuri sau în igluurile amplasate prin oraş.

Operatorul licenţiat de salubritate colectează gratis fracţia uscată, cu utilaje anume alocate, în zile distincte de cele în care adună deşeurile menajere, astfel încât nimeni să nu suspecteze că efortul colectării selective a fost inutil. De la case, sacii galbeni sunt goliţi în zilele de luni şi vineri, iar deşeurile din containerele cu capace galbene sunt strânse în zilele de marţi, joi şi duminică.

Încă o sortare

Din utilajele RER Ecologic Service, reciclabilele ajung la staţia de sortare administrată de Eco Bihor, firma care gestionează depozitul ecologic de deşeuri din Episcopia Bihor. Aici, toate reciclabilele mai mari de 5 centimetri intră într-o cabină de sortare, unde muncitorii fac o nouă selecţie. De exemplu, unii iau de pe bandă numai hârtiile, iar alţii numai dozele de aluminiu. Sticlele, foliile de plastic şi PET-urile sunt sortate şi pe culori. Deşeurile PET, de exemplu, sunt sortate în şase categorii: transparent, albastru, verde, maro, alb şi floral, adică de oricare altă culoare. Fiecare fracţie de deşeuri ajunge apoi în maşina de presat, de unde reciclabilele ies sub formă de baloţi.

Ca să poată trece prin acest proces şi să fie revalorificate, deşeurile trebuie să fie "curate", adică necompromise de "zemurile" deşeurilor menajere ori de uleiuri. De aceea e important ca cetăţenii să nu amestece în containere cele două categorii de deşeuri. Apoi, materialele reutilizabile pornesc la drum, unele chiar spre export, baloţii fiind vânduţi de Eco Bihor firmelor care se ocupă cu valorificarea lor. Dar unde anume ajung ele se ştie mai puţin...

Pe drumuri

Sticlele, atât cele color, cât şi cele transparente, ajung la mai multe fabrici de sticlă din Bulgaria, unde sunt spălate, topite şi transformate în sticle noi. Ambalajele tetrapack, precum cutiile de lapte ori de iaurt, care sunt cel mai greu de reciclat deoarece în componenţa lor intră atât folii de aluminiu, cât şi carton şi plastic, ajung în Serbia, unde, de asemenea, redevin cutii.

PET-urile colectate la Oradea rămân în ţară, la compania buzoiană Greentech. Aici sunt măcinate şi spălate, iar fulgii de plastic astfel rezultaţi au mai multe întrebuinţări: redevin PET-uri sau sunt transformate în fibră sintetică folosită apoi la realizarea de mochete auto, căptuşeli de jucării, piese de mobilier, umplutură de perne ori chiar haine de tip polar. La aceeaşi companie, celelalte tipuri de deşeuri din plastic sunt granulate şi vândute firmelor care le folosesc ca materie primă pentru producţia altor articole din plastic.

Co-producători

Hârtia şi cartoanele balotate de Eco Bihor sunt vândute firmei maghiare Dunapack, care le transformă în caiete ori noi cutii de carton. Dozele de aluminiu colectate selectiv iau drumul Franţei, unde sunt curăţate şi tratate, iar apoi se reîntorc în România, sub forma rolelor de tablă, materia primă folosită la realizarea de noi doze. Într-o lună, firma Greentech România face din ea 80 de milioane de doze noi!

Ca urmare, este limpede că orice deşeu reciclabil poate fi utilizat la infinit, transformat în materie primă ce va ajunge iar şi iar pe calea revalorificării. Iar orădenii, cu cât vor trimite mai multe deşeuri la reciclat, cu atât vor contribui mai mult la realizarea de noi produse la preţuri mai mici...