În campanie, când candida pentru șefia Consiliului Judeţean şi promova candidaţii PNL la primăriile din Bihor, Ilie Bolojan s-a oprit şi în comuna natală, Vadu Crişului. De pe podul construit deasupra defileului, le-a promis localnicilor că se va îngriji ca vechea cabană de lângă peştera şi cascada Vadu Crişului să prindă viaţă, iar un drum de acces spre aceste atracţii turistice să fie amenajat.

După alegeri, Bolojan n-a mai vorbit despre promisiunea făcută sătenilor. În schimb, pe nepusă masă, taman în zona în care a gândit un drum, Primăria comunei şi ABA Crişuri au început să-l amenajeze, cu pretextul unei decolmatări a râului şi, mai ales, fără autorizaţie, deşi este într-o rezervaţie naturală.

Buldozer în rezervaţie

La finalul lunii septembrie, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, ONG de mediu care până în 2018 deţinuse custodia ariei protejate Pădurea Craiului, a acuzat public un dezastru ecologic comis în Vadu Crişului. În defileul Crişului Repede, mai sus de podul rutier ce duce spre cascada şi peştera Vadu Crişului, un buldozer a făcut săpături în râu. Pe malul stâng, în albie, balastul excavat a fost folosit pentru amenajarea unui drum, iar pe malul drept pentru crearea unei noi căi de acces la staţia hidrometrică a ABA Crişuri, unde angajaţii pot ajunge pe calea ferată, cum au făcut-o şi până acum.

Ecologiştii au arătat că mai mulţi arbori nemarcaţi au fost tăiaţi, cioatele fiind acoperite cu noroi ca să treacă neobservate, iar în apă au fost găsite mai multe exemplare de peşti morţi din specia protejată zglăvoacă (Cottus gobio). „Rezervaţie naturală distrusă cu buldozerul”, au acuzat ei, arătând că în zonă se suprapun trei arii ocrotite de lege: rezervaţia naturală Defileul Crişului Repede şi două situri Natura 2000.

Decolmatare de grija trenurilor

Imediat după ce ecologiştii au reclamat situaţia, ABA Crişuri şi-a asumat şantierul, dar a pretins că face lucrări legale şi, mai ales, necesare. Printr-un comunicat de presă, instituţia a arătat că la cererea Primăriei Vadu Crişului a început o decolmatare a râului, deoarece „depuneri succesive de aluviuni au diminuat secțiunea de scurgere a apei, generând eroziuni pe malul drept și punând în pericol rambleul căii ferate”. Culmea este că, la solicitarea ecologiştilor, CFR a negat că acolo ar exista un asemenea pericol!

ABA a mai pretins că n-a tăiat niciun copac, deşi cioatele se văd şi azi, şi că a lucrat pe o porţiune de doar „circa 150 metri”.

Sever ŞerbănescuSesizaţi de ecologişti, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au mers în control. N-au mai găsit niciun utilaj în defileu, dar au concluzionat că acolo s-a făcut o amenajare ilegală. „Pe malul stâng al Crişului, în amonte de podul rutier, s-a constatat existenţa unei lucrări cu aspect de drum, situat în albia minoră a râului, construit din aluviuni şi balast, cu o lungime de circa 400 metri şi o lăţime de circa 4 metri”, a declarat BIHOREANULUI comisarul şef Sever Şerbănescu (foto).

Drum penal

Ce rol are drumul şi cine l-a comandat, comisarii de mediu nu au aflat, deoarece protocolul încheiat între Primăria Vadu Crişului şi ABA nu prevede o asemenea amenajare. Documentul, de altfel foarte lapidar, precizează doar că în perioada septembrie - octombrie 2021 ABA va face lucrări de „decolmatare şi regularizare”, iar Primăria va asigura combustibilul şi paza utilajului. Nimic despre locul unde ar trebui să ajungă balastul excavat ori despre avizele necesare!

Şantierul nu a avut nicio autorizaţie, ceea ce i-a determinat pe comisarii de mediu să facă o plângere penală la Parchetul Aleşd, ţinând cont că, potrivit OUG 57/2007, activităţile care generează poluarea sau deteriorarea habitatelor sunt infracţiuni, pedepsite cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Alt pretext

Pasztor SandorChestionat pe această temă, directorul ABA Crişuri, Pásztor Sándor (foto), fost președinte al CJ Bihor, afirmă că instituţia pe care o conduce avea obligaţia să facă aceste decolmatări. Culmea este că, de data asta, a găsit un alt motiv: protejarea localităţii Vadu Crişului în faţa unei viituri.

„Când va înota comuna, o să mă întrebaţi de ce. Sunt lucrări care trebuie rezolvate şi pe care le facem în multe UAT-uri, avem vreo 80-90 de protocoale. Asta e, facerea de bine aduce o plângere penală”, a declarat Pásztor BIHOREANULUI, prezentând decolmatarea Crişului în defileu drept o misiune de viaţă şi de moarte, dar fără a lămuri de ce ABA n-a menţionat acest motiv în comunicat, rezumându-se să vorbească despre protecţia trenurilor.

Dincolo de faptul că este la conducerea ABA de mulţi ani, excepție făcând perioada cât a condus CJ Bihor, Pásztor este şi consilierul ministrului Mediului, Tánczos Barna, şi ar trebui să ştie că în ariile protejate intervenţiile trebuie autorizate. „Sunt de acord că trebuie discutat cu custodele dacă se execută o investiţie, dacă se schimbă ceva, dar aici nu a fost cazul”, spune directorul.

Deşi drumul creat este, în mod clar, o schimbare în zonă, Pásztor totuși neagă: „Nu este un drum, pur şi simplu s-a împins materialul din râu. Nu s-a excavat, s-a împins”. Doar că până şi adresele dintre ABA şi Primărie prevăd că se vor face excavări, nu „împingeri”...

Protocolul încheiat între cele două instituţii şi adresele premergătoare:

Promisiunea lui Bolojan

Primarul din Vadu Crişului, PNL-istul Dorel Cosma, confirmă că a cerut decolmatări, dar nu de frica inundaţiilor sau de grija trenurilor, ci... a raftingului. Aluviunile din râu i-ar încurca pe sportivi, iar edilul pretinde că vrea să evite această problemă. Stând cu jurnaliştii BIHOREANULUI pe drumul de lângă Criş, edilul a continuat să nege că ar fi vreun drum, susținând că e doar... un morman de pietre. „Pare ca un drum, dar nu este şi nu va fi niciodată. Nici nu mi s-ar părea normal să fie vreun drum pe-aici”, a spus Cosma.

Declaraţia se bate, însă, cap în cap cu un mesaj pe care şeful său de partid, Ilie Bolojan, l-a transmis localnicilor în septembrie anul trecut, în plină campanie electorală pentru alegerile locale. Cu edilul la stânga lui, de pe podul din defileu, Bolojan a promis că va dezvolta turismul în comună, inclusiv cu un drum spre peştera şi cascada Vadu Crişului!

Bolojan şi Cosma

În prezent, turiştii pot merge doar pe calea ferată ori printr-un traseu prin pădure, anevoios. Un drum pe malul Crişului pare cea mai facilă cale de acces. „Un angajament pe care l-am luat în comun, din partea Primăriei Vadu Crişului şi a Consiliului Judeţean Bihor, este amenajarea unui drum de acces la peşteră şi, de asemenea, reabilitarea şi punerea în funcţiune a cabanei”, a promis candidatul Bolojan, fără a preciza dacă viitorul drum ar urma să fie pietonal sau rutier.

Videoreportaj în Vadu Crişului, cu declaraţiile celor implicaţi:

(video: Paul Lelea)

No comment

Întrebat dacă, până să-l întrerupă ecologiştii, lucra de fapt la drumul promis în campanie, primarul din Vad a negat. „Balastul ăsta ABA l-a pus, eu n-am nicio treabă cu el. Recunosc că visez la un drum pietonal aici, o promenadă, dar vom face totul legal”, promite Cosma. Edilul se arată dispus chiar să înceapă demersuri pentru ca albia Crişului să fie scoasă din rezervaţie, iar amenajarea unei alei să fie permisă. Cel mai probabil, chiar pe fundaţia drumului deja existent.

Deşi pare evident că ABA şi Primăria au început să lucreze clandestin la drumul promis de el, Ilie Bolojan a refuzat o discuţie pe această temă. „Nu am nicio legătură cu lucrările, nici nu ştiu ce s-a făcut acolo, nu am ce să comentez”, a spus președintele CJ, întrebat de BIHOREANUL despre scandalul din comuna natală. Când reporterul i-a reamintit că el însuşi a promis acest drum în campanie, a închis scurt conversaţia: „V-am spus tot ce aveam de spus”. Mai neclinitit ca stâncile din defileu...


PRECEDENTE
Obişnuiţi cu ilegalităţile

Acesta nu este primul scandal „verde” în care este implicat primarul din Vadu Crişului, Dorel Cosma, ba nici măcar din acest an. La începutul verii, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au sancţionat Primăria cu avertisment după ce a defrişat şi nivelat un teren de un hectar de pe malul drept al Crişului Repede, vizavi de drumul făcut acum, ca să amenajeze o parcare şi un camping, tot în rezervaţie, şi tot fără autorizaţie.

De asemenea, nici ABA Crişuri nu este străină de ilegalităţi în arii protejate. În aprilie 2020, comisarii de mediu au descoperit că Apele făceau excavări ilegale la Girişu de Criş, pe teritoriul ariei protejate Valea Alceului, pretinzând și atunci că face o „decolmatare”. Diferenţa faţă de situaţia de la Vadu Crişului e că muncitorii au şi cărat balastul de-acolo. Garda de Mediu a amendat atunci ABA cu 30.000 lei, sancţiune contestată în instanţă, dar fără succes.