Într-o organizare impecabilă, credincioşii greco-catolici din Oradea, dar nu numai, au participat, miercuri seară, la Calea Crucii, care simbolizează drumul lui Iisus pe Golgota până la răstignire şi moarte. A fost prima ediţie desfăşurată pe Dealul Ciuperca după ce acesta a fost reabilitat.

De altfel, înainte de începerea procesiunii, organizatorii le-au transmis celor peste 400 de participanţi să urce în mod organizat în urma tinerilor care au recreat drumul patimilor şi a soborului de preoţi şi seminarişti şi să nu calce iarba de pe deal. Acest lucru a fost permis, însă, în partea superioară a Dealului Ciuperca, deasupra localului de alimentaţie publică, unde s-a şi încheiat procesiunea.

Înaintea devoţiunii, episcopul greco-catolic, Virgil Bercea, care a condus soborul de preoţi însoţit de episcopul romano-catolic László Böcskei, a spus că recrearea Drumului Patimilor este o încercare de aducere aminte a celor trăite de Iisus Cristos.

"Crucea o ducem cu toţii şi, de data aceasta, încercăm să trăim cu adevărat ceea ce Mântuitorul a trăit acum 2.000 de ani, şi anume purtarea crucii pe Golgota. Noi o purtăm pe Golgota noastră, a sufletului nostru, a vieţilor noastre, pentru a ne pregăti pentru minunata zi a Învierii", a spus Preasfinţia Sa.

Via Crucis a cuprins, ca în fiecare an, 14 staţiuni, urmărind momentele trăite de Mântuitor după condamnare, începând cu urcarea Golgotei, căderea sub greutatea crucii şi biciurea şi continuând cu momentele în care a fost ajutat de Simeon să ducă crucea şi cel în care, în ciuda propriei suferinţe, Cristos a mângâiat femeile care plângeau.

Ajuns pe Golgota, Iisus a fost dezbrăcat şi răstignit, iar, după moarte, învelit într-un giulgiu şi înmormântat. Întreaga procesiune i-a avut în centru pe tinerii din Grupul Allegria al Mănăstirii Franciscane "Adormirea Maicii Domnului".

La fiecare dintre cele 14 staţiuni, alaiul de credincioşi s-a oprit pentru a asculta pildele date de Iisus prin suferinţa sa, dar şi pentru a se ruga şi a cânta. Cele 14 momente au fost prezentate de unul dintre preoţii organizatori şi s-au auzit pe tot dealul cu ajutorul sistemului de sonorizare instalat de organizatori.

La final, PS Virgil Bercea le-a transmis credincioşilor să nu se lase ademeniţi de "cei 30 de arginţi", ci să aleagă demnitatea şi iubirea.

"Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginţi. Foarte des suntem şi noi tentaţi de 30 de arginţi şi aceşti arginţi pot să ne facă să pierdem totul, prietenii, pe cei apropiaţi şi, mai presus de toate, Împărăţia Cerurilor. În această seară, noi l-am urmat pe Mântuitorul şi am urcat pe acest deal pentru a ne aduce aminte. Împreună cu el, ne-am răstignit, împreună cu el am murit şi suntem în mormânt. Dragilor, nu uitaţi niciodată că nu sunt importanţi cei 30 de arginţi, ci este mult mai importantă demnitatea noastră de oameni, credinţa noastră, iubirea noastră, iertarea, îngăduinţa unii faţă de alţii", a spus PS Bercea, urându-le apoi tuturor sărbători fericite.