Consiliul Judeţean Bihor a anunţat câştigătorul licitaţiei pe care a organizat-o pentru selectarea firmei care va executa documentaţia de avizare a lucrărilor şi va elabora proiectul tehnic de execuţie pentru viitoarele drumuri judeţene din Zona Metropolitană Oradea care vor funcţiona ca drumuri de centură ale comunelor Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei.

Conform unui comunicat dat publicităţii luni, firma responsabilă de elaborarea documentaţiilor este SC Aduro Impex SRL, care a avut o ofertă de 754.790,40 lei fără TVA. Până la data de 8 aprilie, însă, pot fi depuse contestaţii din partea celorlalte firme care au concurat la licitaţie.

În cazul în care acestea vor fi respinse, SC Aduro Impex SRL va trebui să elaboreze Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Investiţii (DALI) pentru "Reabilitarea DJ 767E Oşorhei – Copăcel (pe o lungime de 12,700 km), precum şi Proiectul Tehnic de Execuţie pentru realizarea obiectivului "Creşterea accesibilităţii pe drumurile judeţene în Zona Metropolitană Oradea".

Proiectul va fi finanţat cu fonduri europene şi prevede, pe lângă reabilitarea tronsonului dintre km 1+060 şi km 13+760 al DJ 767E, şi realizarea drumurilor de centură ale comunelor Oşorhei (5,8 km), Sântandrei (5 km) şi Nojorid (8,4 km).

Cele trei drumuri de legătură în Zona Metropolitană Oradea (ZMO) vor fi construite de către CJ Bihor în parteneriat cu primăriile celor trei comune pe raza cărora trec drumurile. Judeţul Bihor va beneficia de fonduri europene în valoare de 340.000 euro pentru proiectele tehnice. După această etapă, execuţia centurilor ar urma să fie finanţată prin Programul Operaţional Regional.

Documentaţia tehnică a fost pregătită în parteneriat cu cele trei primării şi Asociaţia Zona Metropolitană Oradea, care a realizat anul trecut studiile de fezabilitate pentru câteva drumuri ocolitoare, pentru a sta la baza accesării fondurilor europene în perioada următoare.

Aceste şosele de ocolire a localităţilor din ZMO sunt necesare din cauza traficului intens şi a numărului mare de persoane care lucrează în apropierea municipiului Oradea, din peste 160.000 de locuri de muncă din judeţ, 115.000 fiind în zona metropolitană.