Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, miercuri, semnarea contractului pentru realizarea proiecteloor tehnice de execuţie a celor aproape 20 de kilometri ai viitoarelor drumuri de centură din Zona Metropolitană Oradea, pentru ocolirea comunelor Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei. Câştigătorul licitaţiei încheiate la finele lunii trecute are la dispoziţie în acest scop o perioadă de şase luni.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, câştigătorul licitaţiei a fost anunţat pe 29 martie, SC Aduro Impex SRL având obligaţia să întocmească documentaţia pentru avizarea lucrărilor propriu-zise şi să elaboreze planul tehnic de execuţie în cadrul proiectului "Creşterea accesibilităţii pe drumurile judeţene în Zona Metropolitană Oradea", contra sumei de 754.790,40 lei fără TVA.

Proiectul va fi finanţat cu fonduri europene şi prevede, pe lângă reabilitarea tronsonului dintre km 1+060 şi km 13+760 al DJ 767E Oşorhei - Copăcel pe o lungime de 12,7 km, şi realizarea drumurilor de centură ale comunelor Oşorhei (5,8 km), Sântandrei (5 km) şi Nojorid (8,4 km).

Cele trei drumuri de legătură vor fi construite de către CJ Bihor în parteneriat cu primăriile celor trei comune, urmând ca judeţul Bihor să beneficieze de fonduri europene în valoare de 340.000 euro pentru proiectele tehnice, iar execuţia să fie finanţată prin Programul Operaţional Regional.

"Proiectele tehnice vor fi finalizate în termen de şase luni şi le vom depune pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR - NV). La sfârşitul acestui an vom organiza licitaţiile pentru selectarea constructorilor, iar la primăvară ne propunem să începem lucrările. Din 2024 se va circula pe aceste trei centuri", a transmis, potrivit comunicatului, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

"Noua reţea de drumuri metropolitane care va fi construită în următorii ani va face ca aceia care navetează din şi spre Oradea să câştige în fiecare zi minutele pierdute în trafic pentru a petrece timp cu familiile lor. Ambuteiajele care se creează astăzi la ieşirea din Oradea spre Oşorhei în orele după-amiezii nu vor mai exista", a mai adăugat Bolojan.

Harta centurilor din ZMO: