De săptămâna viitoare, bihorenii care locuiesc în zona Beiuş-Ştei nu vor mai trebui să vină la Oradea, pentru a face la "stat" testul de Covid-19, cu un aparat Real Time (RT) PCR.

Direcţia de Sănătate Publică instalează în laboratorul din Beiuş o asemenea linie, care va folosi la testarea vârstnicilor din aziluri, dar şi a bihorenilor care suspectează că s-au infectat cu Sars-Cov-2. 

"Am achiziţionat acum această linie de testare, pentru compartimentul nostru teritorial din Beiuş. Luni vom face în continuare încercări, aşteptăm avizele de la Minister şi sperăm că miercuri, joi vom începe să îl folosim", a declarat, vineri, şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, pentru BIHOREANUL. Acesta este primul echipament RT-PCR al Direcţiei. 

Potrivit dr. Rahotă, aparatul RT-PCR din Beiuş va fi folosit pentru testarea cadrelor medicale şi a pacienţilor din spitalele din zonă, a angajaţilor şi vârstnicilor din aziluri, dar şi a cetăţenilor care suspectează că ar putea fi infectaţi şi care, astfel, nu vor mai trebui să vină la Oradea, pentru a face această analiză la o unitate medicală publică. La Beiuş, nu se fac teste Covid-19, ci doar recoltări, şi acelea la laboratoare private.

Deocamdată, DSP Bihor nu a stabilit costurile pe care le vor plăti bihorenii pentru un asemenea test. Noul echipament a costat 334.000 de lei, sumă plătită de DSP Bihor din fonduri proprii.

Radonul, inamicul nevăzut

O altă noutate a DSP Bihor este că, de acum înainte, va putea măsura concentraţia de radon din apă, aer şi sol.

Instituţia a cumpărat un echipament cu care poate face asemenea măsurători, util pentru zona Ştei - Băiţa, unde aceste gaz radioactiv este prezent în concentraţii periculoase, conform unor studii făcute de Universitatea Babeş-Bolyai.

"Este primul asemenea aparat din dotarea noastră, iar echipamente de igiena radiaţiei sunt doar în 18 judeţe. Aşadar, noi vom putea face măsurători şi în judeţele vecine", a explicat dr. Rahotă.

Aparatul a costat 37.650 de lei şi a fost cumpărat tot din fondurile proprii ale Direcţiei.