Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit în această săptămână, cea mai nouă şi mai mare fermă de porci a grupului Nutrientul, cu o capacitate de 24.000 de capete, a fost deschisă la Sântandrei, dar fără să respecte distanţa minimă prevăzută de lege faţă de zonele de locuit, adică 1.500 de metri.
După cum arată chiar raportul depus de Nutrientul la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, ferma, construită pe locul fostului complex de porci de la Palota, se află la o distanţă de 1.200 de metri faţă de zonele de locuit din Palota şi Tărian. Asta deşi, potrivit Ordinului 119/2014 al Ministrului Sănătăţii, pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, orice complex de porci cu peste 10.000 de capete trebuie să aibă o distanţă minimă de 1.500 de metri faţă de zonele de locuit.
Acelaşi ordin prevede însă că distanţele minime "pot fi modificate doar pe baza studiilor de impact asupra sănătăţii, elaborate de institute specializate".
Pe lângă lege, dar poate...
Contactată de BIHOREANUL, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, a precizat că ferma Nutrientul a primit avizul pozitiv al DSP încă din august 2014 pentru proiectul de "modernizare fermă îngrăşare" pe locul fostului complex de porci de la Palota.
"Într-adevăr, este la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de norme, de 1.500 de metri. Când primim astfel de solicitări, îi trimitem să facă o evaluare de risc la un institut acreditat. L-au făcut, iar această evaluare spune că, în cazul respectării procesului tehnologic şi a măsurilor din codul de bune practici agricole, obiectivul poate funcţiona la capacitatea de 24.000 de capete la distanţa existentă în prezent", a declarat Rahotă pentru BIHOREANUL.
Aşadar, DSP Bihor a acceptat o distanţă mai mică decât cea prevăzută de lege deoarece studiul Centrului de mediu şi sănătate Cluj, societatea privată la care a apelat Nutrientul, arată că ferma poate funcţiona mai aproape de case. Iar cum legea permite astfel de excepţii, DSP a şi aplicat-o.
"Este adevărat că nu îndeplineşte distanţele, dar poate funcţiona şi la 1.200 de metri. Centrul, abilitat de Institutul de Sănătate Publică şi de Ministerul Sănătăţii să întocmească aceste studii, spune că poate funcţiona, nu noi o spunem", a precizat Rahotă.
Recomandări: copaci şi măsurători
Daniela Rahotă a mai spus că noua fermă Nutrientul poate crea disconfort bihorenilor, dar nu reprezintă un risc pentru sănătate. "E adevărat că este un disconfort, care poate fi şi la 2 kilometri, şi la 10. Dar nu există riscuri pentru starea de sănătate a populaţiei, dacă respectă tehnologia şi recomandările", a mai spus şefa DSP Bihor.
Recomandările la care face Rahotă referire sunt prezentate în capitolul 6 al studiului Centrului de mediu şi sănătate Cluj, puse la dispoziţia BIHOREANULUI chiar de DSP.
Astfel, Nutrientul trebuie să facă o perdea dublă de vegetaţie în jurul fermei, "pentru a controla dispersia contaminanţilor înspre zonele rezidenţiale şi disconfortul produs de mirosuri". De asemenea, "se impune controlul vectorilor în zona adăposturilor şi bazinului pentru dejecţii" şi "se recomandă realizarea unei monitorizări a emisiilor în cele două zone unde sunt situate cele mai apropiate locuinţe, când ferma va funcţiona la capacitate maximă".
Astfel, trei zile consecutiv, dimineaţa şi seara, Nutrientul va trebui să măsoare concentraţiile de pulberi, amoniac şi hidrogen sulfurat. Dacă aceste concentraţii vor fi peste limitele maxim admise, Centrul spune că "se impune reconsiderarea sistemului de ventilaţie din hale (mărirea capacităţii de exhaustare a aerului din adăposturi) precum şi măsuri suplimentare de limitare a noxelor şi mirosurilor în zona lagunelor de dejecţii".
Ferma recent deschisă de Nutrientul la Sântandrei are acum 7.000 de purcei şi va ajunge la capacitatea maximă de 24.000 de capete în cel mult două luni.
Află detalii despre cea mai mare fermă de porci din Bihor din articolul "Mega-porcăria: La doi paşi de crescătoria de porci din Ioşia, care împute Oradea, s-a deschis una de trei ori mai mare, la Sântandrei! (FOTO)"