Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, a transmis, luni, că instituţia pe care o conduce efectuează începând din această săptămână analize pentru depistarea anticorpilor de tip IgG împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2.

"În cadrul Laboratorului de microbiologie al DSP Bihor, situat în Oradea, str. Libertăţii nr.34, la etajul I, se efectuează cu începere din această săptămână analize pentru determinarea cantitativă a anticorpilor antiproteină Spike (S) SARS-CoV-2 IgG prin metoda Imunenzimatică ELISA", se arată în informarea transmisă de DSP şi semnată de dr. Rahotă.

Concret, analiza se efectuează după recoltarea unui eşantion de sânge la sediul DSP Bihor. Cei care doresc să afle dacă şi câţi anticorpi au pot să se prezinte pentru recoltarea sângelui în zilele lucrătoare între orele 7.30 şi 13.

"Rezultatul este eliberat în maxim 48 ore de la  recoltarea probei. Costul unei determinări este de 100 lei şi trebuie achitat la casieria DSP Bihor după recoltarea eşantionului de sânge", se arată în comunicat.

Anticorpii antiproteină Spike (S) pot fi prezenţi la persoanele care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 (chiar şi cu forme asimptomatice, nediagnosticate de infecţie) sau la persoanele vaccinate, subliniază DSP Bihor.

Merită precizat că fiecare laborator are indicele propriu de referinţă faţă de care se raportează valoarea obţinută de anticorpi. De asemenea, dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a precizat – întrebat despre nivelul propice de anticorpi – a spus că deocamdată nu se cunoaşte pragul ideal de anticorpi, dar este important ca aceştia să fie prezenţi în organism.