Autoritățile sanitare din Bihor dă asigurări că și în preajma și în timpul sărbătorilor de Paște asistența de specialitate va fi efectuată continuu atât în unitățile spitalicești, cât și prin centrele de permanență din județ.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică amintește bihorenilor câteva reguli și recomandări astfel încât să evite problemele cauzate de excese, dar și de ingerarea unor alimente necertificate.

Fără restricții la serviciile medicale

Accesul populației la serviciile unităților sanitare din județul Bihor va fi asigurat continuu și nerestricționat și pe durata sărbătorilor de Paște, a informat DSP, printr-un comunicat dat publicității vineri, cu puțin înainte ca o parte a populației să intre în sărbătorile pascale, iar o alta să prăznuiască Floriile.

Asistența sanitară va fi asigurată inclusiv în regim de urgență, prin liniile de gardă și compartimentele de primiri urgențe ale unităților spitalicești, cât și ambulatoriu, prin cele 34 centre de permanență din întregul județ, care funcționează în Oradea, Biharia, Bratca, Brusturi, Câmpani, Cefa, Ceica, Ciuhoi, Cociuba Mare, Dobrești, Drăgești, Fughiu, Holod, Lugașu de Jos, Mișca, Olcea, Pomezeu, Răbăgani, Săcădat, Săcueni, Sălacea, Sântandrei, Sârbi, Suplacu de Barcău, Vadu Crișului, Valea lui Mihai și Vașcău).

În cazul unor urgențe, populația este sfătuită să apeleze la 112.

Autoritățile amintesc că vizitele aparținătorilor la pacienții internați în spitale sunt permise cu condiții specifice de la o unitate la alta, în general fiind vorba despre un program restrâns și de obligativitatea purtării măștii de protecție în contextul posibilităților de transmitere atât a virusului SARS-CoV-2, cât și a virozelor sezoniere, de pildă gripale.

Sfaturi din partea medicilor

Pentru evitarea riscurilor de îmbolnăvire din cauze specifice perioadei, DSP reiterează ca populația să respecte câteva reguli:

- achiziționarea alimentelor (în special carne, produse din carne, ouă, lactate, brânzeturi și panificație) numai din surse autorizate sanitar-veterinar

- verificarea produselor în momentul achiziției (aspect, miros, valabilitate, ingrediente)

- utilizarea la vopsirea ouălor doar a vopselei avizate de Ministerul Sănătății (verificarea etichetei)

- persoanele cu afecțiuni cronice sunt atenționate să evite excesele alimentare și în consumul de alcool, respectând tratamentele recomandate de medicii curanți

- evitarea exceselor este recomandată și persoanelor fără afecțiuni diagnosticate, pentru a nu dezvolta afecțiuni gastro-intestinale

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!