În ultimii patru ani, numărul bihorenilor infectaţi cu HIV a crescut de la 31 de persoane, la sfârşitul anului 2011, la 79 la sfârşitul anului trecut. Aceste date au fost prezentate marţi, la Hotel Continental, în cadrul dezbaterii "Persoana seropozitivă, o prioritate locală", organizată de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, în colaborare cu echipa compartimentului specific din cadrul Spitalului Municipal din Oradea.

La întâlnire au participat medici, asistenţi, reprezentanţi ai unor ONG-uri, dar şi ai unor instituţii publice, precum Direcţia pentru Sănătate Publică, Consiliul Judeţean Bihor ori DGASPC.

Medicul Lucia Mihalache, de la Spitalul Municipal, a precizat că primele cazuri de HIV din Bihor au fost diagnosticate în 1994, la o mamă şi un copil. "De-a lungul anilor, am avut 131 de cazuri, 79 în viaţă, 50 fac tratament", a spus dr. Mihalache. Una dintre satisfacţiile medicilor ţine de evoluţia pacienţilor sub tratament. Nu doar că reuşesc să supravieţuiască, ci mamele nu mai transmit această boală copiilor.

De cealaltă parte, dr. Mariana Fericean, reprezentant al DSP Bihor, a precizat că este îngrijorată de numărul mare de pacienţi tineri care se îmbolnăvesc. "A crescut foarte mult numărul cazurilor la tineri. Şi dacă înainte regăseam aceste cazuri la populaţia romă, acum avem multe cazuri din populaţia instruită. Persoane cu studii superioare, chiar şi medici şi profesori. O spun cu foarte mare durere", a declarat Fericean, insistând să precizeze că nu înţelege motivele pentru care astfel de persoane nu se informează din surse avizate.

Reprezentanta DSP a menţionat şi că este posibil ca, de fapt, la DSP Bihor să ceară ajutorul doar persoanele cu studii superioare, în timp ce alţii, mai puţin şcoliţi, să nici nu ştie de această variantă.

Potrivit datelor UNOPA, anul trecut în România au fost diagnosticate 698 de cazuri de infecţie HIV, din care 27% femei şi 73% bărbaţi. 57,4% din noii infectaţi s-au îmbolnăvit în urma unor relaţii heterosexuale, alţi 20% din cauza consumului de droguri injectabile, 16% pe cale homosexuală masculină, iar 2,3% au moştenit de la mame.