Autoritățile estimează un aflux mai mare de persoane la punctele de trecere a frontierei din Bihor în cursul lunii august, o lună a vacanțelor, iar pentru că unele destinații au fost recent incluse în zona roșie, cu risc epidemiologic de Covid ridicat, timpii de așteptare vor fi mai mari. Direcția de Sănătate Publică Bihor va suplimenta personalul medical care va asigura triajul epidemiologic atât în vămile rutiere din județ, cât și în Aeroportul Oradea.

Cum va fi în vămi

„În luna august, datorită sezonului estival și includerii recente a unor destinații de vacanță în zona roșie, se estimează o creștere a afluxului de persoane la punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor (rutiere și din cadrul Aeroportului Internațional Oradea). În consecință, începând din această săptămână va fi suplimentat personalul medical care efectuează triajul epidemiologic la punctele de trecere menționate. Totodată, se va actualiza aplicarea măsurilor împotriva răspândirii COVID-19 în conformitate cu Legea nr. 136/2020 și Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr.43/01.07.2021”, a anunțat luni DSP Bihor.

Printr-un comunicat, această instituție prezintă cum se vor desfășura, concret, activitățile în punctele de trecere a frontierei.

Actele, inclusiv medicale

Astfel, la momentul sosirii cetățenilor în vămi pentru a intra pe teritoriul României, polițiștii de frontieră verifică documentele acestora (actul de identitate, adică pașaportul sau cartea de identitate) și, dacă e cazul, certificatul digital Covid-19, adică certificatul de vaccinare, certificatul de testare sau certificatul de vindecare, și află țara din care au venit persoanele respective.

În cazul în care persoanele declară polițistului de frontieră că au venit dintr-una din țările cu risc epidemiologic ridicat (conform situației actualizate pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile) sunt îndrumate în vederea efectuării triajul epidemiologic și dispunerii de măsuri, conform legislației în vigoare, de către personalul medical.

DSP poate dispune carantina

Personalul alocat de DSP pentru triajul epidemiologic la punctele de trecere ale frontierei are atribuții în ceea ce privește:

- stabilirea perioadei de carantinare (14 zile) - în cazul în care persoana nu este încadrată în categoriile exceptate conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43/2021 – forma actualizată, pe baza documentelor prezentate și verificate de polițistul de frontieră;

- măsurarea temperaturii corporale și aplicarea unui scurt chestionar medical privitor la starea de sănătate (cu o durată de maxim 10 minute);

- apelarea serviciului 112 în cazul persoanelor simptomatice și monitorizarea persoanelor până la sosirea serviciilor specializate de urgență.

Dacă persoana nu se încadrează la excepții, este stabilită perioada de carantinare la domiciliu/locația declarată și este emisă automat o decizie prin intermediul portalului Coronaforms, care va fi comunicată prin SMS la numărul de telefon (cu operator din România) indicat de persoana care intră în țară. Decizia în format tipărit poate fi solicitată personalului DSP din punctul de trecere al frontierei.