Bihorenii care, înaintea sezonului gripal 2024/2025, doresc să reducă probabilitatea de a se îmbolnăvi, sunt informați cum pot ajunge la vaccinarea antigripală și care sunt categoriile de persoane care, potrivit legislației, beneficiază de gratuități și compensații la achiziția vaccinului.

Acesta este al doilea an la rând în care, precizează Direcția de Sănătate Publică, această instituție nu mai distribuie dozele de vaccin către medicii prescriptori.

Potrivit DSP Bihor, în conformitate cu Ordinul comun nr. 3278/804 din 2023 al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, beneficiarii vaccinului gripal compensat trebuie să se adreseze la medicii prescriptori, adică medicii de familie și medicii de toate specialitățile aflați în contract cu CAS, pentru eliberarea unei rețete compensate (100% sau 50%) dacă sunt incluși în următoarele categorii:

I. Compensare 100%:

1.copii cu vârsta  ≥  6 luni și < 19 ani ;

2. gravide;

3. persoane cu vârsta  ≥ 19 ani și < 65 de ani aflate în una dintre următoarele situații:

3.1. boli cardio-vasculare cronice;

3.2. boli respiratorii cronice;

3.3. boli renale cronice;

3.4. boli hepatice cronice;

3.5. boli neurologice cronice;

3.6. boli metabolice;

3.7. boli oncologice;

3.8. boli autoimune;

3.9. malformații congenitale;

3.10.  obezitate;

3.11. asplenie;

3.12. persoane cu infecție HIV/SIDA;

3.13. Terapie imunosupresoare,

3.14. transplant ,imunosupresia congenitală 

4.persoane cu vârsta peste 65 de ani;

5.personal medico – sanitar și auxiliar

II. Compensare 50%:

1.persoane cu vârsta  ≥ 45 ani și < 65 de ani, fără boli cronice.

Persoanele care nu sunt incluse în categoriile de compensare (100% sau 50%) pot să se vaccineze după achiziția vaccinului din farmacii, cu plata integrală a acestuia.

Eliberarea rețetei de vaccin gripal poate fi efectuată de orice farmacie în contract cu casa de asigurări de sănătate care are în stoc vaccinul gripal 2023/2024. După ridicarea vaccinului, beneficiarul poate să se adreseze fie la un medic vaccinator fie la o farmacie care desfășoară activități de vaccinare în vederea vaccinării.

Medici vaccinatori sunt:

1. toți medicii de familie din județul Bihor, medici epidemiologi, de boli infecțioase, pediatri;

2. medicii din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie.

Toți medicii vaccinatori trebuie să fie în contract pentru furnizarea de servicii de vaccinare cu direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București, să dețină cont în RENV (Registrul Electronic Național de Vaccinare) și să aibă obligația înregistrării administrării vaccinului și raportării RAPI (reacții adverse post-vaccinale indezirabile).

Farmaciile care efectuează activitate de vaccinare antigripală sunt:

Farmacie:

 Adresa:

Dr Max

Oradea, str. Ștefan Octavian Iosif nr 7 - Decebal Retail Parc

Dr Max

Oradea, Calea Aradului DN 79 FN, Galeria Carrefour – Era

Help Net

Oradea, Bd Decebal nr 22, Bl C104/B

Codins

Oradea, str. Meziadului nr 2

Rodia

Oradea, str. Doina nr 26, bl PC nr 86

Medica Plus

Oradea, str. Ion Bogdan nr 11A

Belladona

Oradea, str..Emanuel Gojdu nr.21

Serviciul de administrare a vaccinului gripal (inocularea) este gratuit, atât la medicii vaccinatori, cât și la farmacii.

Deoarece lista farmaciilor/locațiilor din județul Bihor la care se efectuează vaccinarea antigripală este actualizată continuu, DSP Bihor va posta periodic pe situl propriu www.dspbihor.gov.ro, locațiile actualizate ale farmaciilor în care se desfășoară vaccinarea antigripală.

DSP Bihor a informat toți furnizorii de servicii medico-farmaceutice implicați în procesul de vaccinare antigripală privitor la obligativitatea respectării și aplicării reglementărilor legale incidente aplicabile în vigoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!