Direcţia de Sănătate Publică Bihor a făcut, joi, o informare asupra evoluţiei cazurilor de îmbolnăvire cu virusul rujeolic, ştiut fiind că în România este o epidemie de rujeolă declanşată încă din 2016.

Potrivit comunicatului DSP Bihor, dacă în tot anul 2018 în judeţ s-au înregistrat 147 de cazuri de rujeolă, în 2019, până în prezent, s-au înregistrat deja 83 de îmbolnăviri. Din acestea, 38 au confirmate serologic, 33 sunt probabile prin link epidemiologic, iar 12 sunt încă suspiciuni, aşteptându-se rezultatele de la Cluj.

Îngrijorător este că s-au îmbolnăvit şi copii vaccinaţi! "Din cele 83 cazuri, 66 cazuri s-au înregistrat la persoane nevaccinate deloc sau vaccinate incomplet (lipseşte doza a II – a), iar 17 cazuri s-au înregistrat la copii vaccinaţi corespunzator vârstei", se arată în comunicatul DSP Bihor.

În cazul bolnavilor nevaccinaţi, majoritatea, 34 la număr, nu au fost imunizaţi pentru că nu au împlinit încă vârsta necesară, 13 nu s-au prezentat la medic, trei nici măcar nu sunt înscrişi la un medic de familie, 11 au antecedente necunoscute. Patru părinţi au refuzat explicit vaccinarea bebeluşilor, iar într-un caz copilul nu a fost vaccinat din pricina unei contraindicaţii medicale temporare.

DSP Bihor mai informează că majoritatea bolnavilor aparţin etniei rome: Oradea – 13 cazuri (din care 1 suspiciuni), Tinca – 11 cazuri, Lupoaia – 1 caz, Salonta – 4 caz (din care 1 suspiciuni), Sânmartin – 1 caz, Ciumeghiu – 2 cazuri, Ceişoara – 1 caz, Sântandrei – 6 cazuri (din care 1 suspiciuni), Picleu – 1 caz, Gepiu – 8 cazuri (din care 2 suspiciuni), Sînoib – 3 cazuri, Lugas de Jos – 3 cazuri, Aleşd – 7cazuri (din care 2 suspiciuni), Tileagd – 4 cazuri, Dobreşti – 2 cazuri, Rontău – 2 cazuri, Boiu – 2 cazuri, Popeşti – 1 caz, Chistag – 1 caz, Tulca – 1 caz, Ineu de Criş – 2 cazuri (din care 2 suspiciuni), Batăr – 1 caz, Beznea – 2 cazuri, Girisul Negru – 1 caz, Ant – 1caz (din care 1 suspiciuni), Bălaia – 1 caz (din care 1 suspiciuni), Corbeşti – 1 caz (din care 1 suspiciuni). 

Cât despre distribuţia pe grupe de vârste, cei mai mulţi bolnavi, 34 la număr, sunt bebeluşi care nu au împlinit un an, 5 cazuri sunt la copii de 1 an, patru cazuri la copii de până la 2 ani, două cazuri la copii de până la 3 ani, 3 cazuri la grupa de vârstă 4 ani. De asemenea, s-au îmbolnăvit şapte copii cu vârste între 5 şi 9 ani, 8 copii cu vârste între 10 şi 14 ani, patru tineri cu vârste între 15 şi 19 ani. Rujeola a afectat şi adulţi, DSP Bihor având în evidenţă 7 cazuri la persoane cu vârste între 20 şi 24 de ani, 4 cazuri la persoane între 25 şi 34 de ani, tot atâtea la persoane între 35 şi 44 de ani şi un caz la o persoană aparţinând grupei de vârstă 45-55 ani.

Pentru a evita creşterea numărului de îmbolnăviri prin rujeolă, DSP Bihor a informat spitalele şi structurile de primire a urgenţelor (UPU şi CPU) privind localităţile în care există persoane cu rujeolă în vederea izolării corespunzătoare a cazurilor, a informat primăriile din localităţile în care există cabinete de medici de familie cu o rată de vaccinare scăzută (de exemplu: Aleşd, Borod, Ciumeghiu, Lăzăreni, Marghita, Oşorhei, Tinca) în vederea creşterii adresării populaţiei la cabinetele medicilor de familie pentru vaccinare.

"În luna februarie a.c. se efectuează estimarea acoperirii vaccinale pentru copii născuţi în anul 2013", se mai arată în comunicatul DSP Bihor.