În contextul numărului mare de bolnavi de Covid-19, dar şi în cel al noilor reglementări legislative în domeniu, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a transmis vineri precizări importante în privința deciziilor de carantinare, izolare, dar şi a concediilor medicale pentru pacienţii cu Covid-19 și pentru contacți.

Printr-un comunicat transmis presei, DSP Bihor a anunțat că, "pentru aplicarea în mod unitar a prevederilor legale" privind eliberarea de către direcţiile de sănătate publică a deciziilor de carantină sau izolare, precum şi eliberarea de către medicii curanţi/medici de familie, a certificatelor de concediu medical pentru carantină sau izolare de care beneficiază persoanele asigurate, instituţia a transmis către medicii de familie, noile precizări primite, "în conformitate cu adresa comună MS – Direcţia Generală Asistenţă Medicală, Medicină de Urgenţă şi Programe de Sănătate Publică nr. 27/03.02.2022 şi CNAS nr. DG 338/03.02.2022".

Regăsiți mai jos principalele prevederi, așa cum au fost ele trimise de DSP:

- Deciziile de izolare se comunică medicului curant/medicului de familie numai în situaţia în care persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 refuză izolarea.

- Fişele de izolare se emit în mod automat de aplicaţia informatică Corona Forms, în cazul persoanelor confirmate cu un rezultat pozitiv şi sunt comunicate medicului de familie prin mijloace de comunicare la distanţă (accesarea aplicaţiei informatice Corona Forms) în vederea stabilirii conduitei corecte de izolare pentru limitarea transmiterii bolii în comunitate, familie, etc.

-  Deciziile de carantină sunt întocmite de către direcţiile de sănătate publică judeţene respectiv a municipiului Bucureşti şi trebuie transmise medicului curant în vederea eliberării certificatelor de concediu medical persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura carantinării ca urmare a faptului că:

         - au intrat în contact direct cel puţin cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2, la un test efectuat de o unitate medicală prin identificarea ARN SARS-CoV-2 (testare NAAT/RT-PCR), fie prin teste antigenice rapide, în produsele biologice recomandate (exsudat nazal, exsudat faringian, spută, lavaj bronşic)

         - a​u sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP în condiţiile legii;

În caz de carantină sau izolare certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară numai pentru luna în curs sau luna anterioară dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantina/izolare.

- Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant, respectiv de către medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei, eliberată de către direcţiile de sănătate publică judeţene respectiv a municipiului Bucureşti potrivit Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 şi a Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1513/2020, persoanelor asigurate aflate în următoarele situaţii:

a. au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare într-o unitate medicală cu metoda NAAT/RT-PCR sau teste rapide de detecţie a antigenelor SARS-Cov-2 - pentru o perioadă de 5 zile;

b. au sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP în condiţiile legii - pentru o perioadă de 5 zile;

Certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină.

-  Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a instituit măsura izolării, potrivit legii, în unităţi sanitare sau într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare certificatele de concediu medical se eliberează la externare de medicul curant din unitatea sanitară sau din locaţia alternativă ataşată acesteia, atât pentru perioada internării, cât şi pentru perioada externării, după caz.

În situaţia în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, şi persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată de aceasta, certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeaşi afecţiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin sistemul de telemedicină sau prin consultaţii medicale la distanţă până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare.

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a dispus măsura izolării, potrivit legii, la domiciliu sau la o locaţie declarată certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidenţă şi au monitorizat aceste persoane, astfel:

        - pentru persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 7 zile;

        - pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 5 zile.

Certificatele de concediu medical se eliberează pe baza fişelor de izolare care se generează în mod automat din aplicaţia informatică Corona Forms.