Marţi, înainte cu câteva ore să înceapă mitingul organizat de Delia Scorţe, mama Patriciei Aktaa, fetiţa de 5 ani care a murit în luna mai a acestui an în urma unei infecţii cu Salmonella, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a remis un comunicat de presă prin care face precizări privind decesul fetiţei.

Potrivit comunicatului, moartea Patriciei a fost cauzată doar de "forma clinică a bolii, cu gravitate mascată iniţial, şi de acţiunea agresivă în organism a agentului cauzal - Salmonella D.O.", bacterie luată dintr-o prăjitură pe care micuţa a mâncat-o şi regăsită şi în analizele a încă doi membri ai familiei.

"Din ancheta privind decesul pacientei A.P.V. în vârstă de 5 ani, ale cărei rezultate au fost făcute publice de instituţia noastră în cursul lunii mai 2010, rezultă că a fost asigurat accesul pacientei la serviciile medicale (fiind tratată în două unităţi - Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea şi Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea) unde a fost asigurat tratamentul în conformitate cu evoluţia bolii, ambele unităţi fiind dotate şi aprovizionate corespunzător nivelului de competenţă", se arată în comunicatul instituţiei.

Şeful DSP, Marius Pîrcioagă, semnatarul documentului, susţine că în toate cazurile care sunt în atenţia opiniei publice pentru că victimele au decedat şi au existat suspiciuni asupra actului medical "atitudinea DSP Bihor a fost fermă, în limita atribuţiilor şi a domeniului de competenţă conferite de legislaţia în vigoare, prin efectuarea de verificări administrative ale serviciilor acordate pacienţilor, informarea mass-media prin comunicate de presă privitor la stadiul verificărilor, înaintarea de propuneri de sancţiuni administrative în caz de abateri constatate".

Totuşi, investigarea acurateţei procedurilor medicale de diagnostic şi tratament sunt, conform comunicatului, de competenţa Colegiului Medicilor.

"Pentru toate cazurile de deces care ridică suspiciuni privind îngrijirile acordate, DSP Bihor şi-a exprimat şi îşi exprimă în continuare regretul profund", se arată în finalul comunicatului.

Marţi, de la ora 15, mama Patriciei Aktaa organizează un miting de protest ce porneşte din faţa Direcţiei de Sănătate Publică, nemulţumită că la patru luni de la decesul fiicei sale, nu a primit nici măcar rezultatul autopsiei. Femeia a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă faţă de doctoriţele Lenard Ildiko şi Georgeta Călinescu, pe motiv că au tratat-o superficial pe micuţa de 5 ani.

Citeşte mai multe despre protest în articolul "Miting pentru viaţă"