În perioada 12-16 iulie, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor au făcut 89 de controale pentru a urmări respectarea normelor de igienă, aplicând şase amenzi în valoare de 9.800 de lei şi două avertismente şi închizând, totodată, o fermă de bovine. De asemenea, inspectorii DSVSA au confiscat 26 de kilograme de produse alimentare, în valoare de circa 520 de lei.

Potrivit unui comunicat de presă semnat de şeful DSVSA Bihor, Mircea Gelu Budău, "au fost constatate deficienţe legate de modul de manipulare a produselor alimentare, depozitarea acestora şi neînregistrarea unităţilor de comercializare a produselor alimentare. De asemenea au fost constatate deficienţe privind modul de comercializare a produselor farmaceutice de uz veterinar, de nerespectarea normelor de bunăstare a animalelor şi de circulaţia animalelor".

Rugat de BIHOREANUL să explice, concret, motivaţia închiderii fermei de bovine, Budău a afirmat că personalul fermei nu a respectat aproape niciuna dintre regulile obligatorii în domeniul sanitar-veterinar. "Nu asigură adăparea, în loc să le ducă la Protan, animalele moarte sunt depuse în groapa de gunoi a comunei, nu se respectă igiena mulsului. Administratorul respectiv avea 61 de vaci, iar mai departe el va trebui să găsească o modalitate pentru a intra în legalitate", a precizat Budău.

Directorul a mai afirmat că a dat termen două săptămâni administratorului fermei din Hidişelu de Sus să facă curăţenie şi în total 30 de zile să se pună în legalitate din punct de vedere sanitar-veterinar. În plus, l-am amendat cu 4.000 lei.