Două noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în Bihor în urma analizelor făcute de laboratoare naționale acreditate, potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în județ fiind active, în prezent, trei asemenea focare la porci domestici.

Potrivit DSVSA Bihor, cele două noi focare de PPA au fost declarate în localitățile Ciocaia și Săcueni, al treilea fiind în Cheșereu (comuna Cherechiu).

„În localitățile afectate, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei în exploatații, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, perimetrelor, ustensilelor şi obiectelor potenţial contaminate”, precizează o informare făcută marți de DSVSA Bihor.

Conform acesteia, în ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, situația epidemiologică nu a suferit modificări, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA este în prezent de 25.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii sunt despăgubiţi de stat, dar numai dacă animalele sunt identificate și înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie.

PPA nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia, subliniază DSVSA Bihor, însă virusul „are impact la nivel social din punct de vedere economic”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!