Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor au început controalele specifice perioadei sărbătorilor de iarnă, pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare și a răspândirii pestei porcine africane.

Potrivit unui comunicat dat publicității vineri de această instituție, verificările vizează crescătorii de animale, procesatorii și comercianții de carne și produse din carne, precum și unitățile de alimentație publică, fiind începute în prima zi acestei săptămâni și urmând să fie continuate până la finele primei săptămâni a anului viitor.

De la ferme până la portbagaj

Planul de măsuri al DSVSA cuprinde acţiuni de verificare a operatorilor economici care desfășoară activități de procesare și producție (abatoare, unități de procesare carne, unități de procesare lapte, brutării, laboratoare de cofetărie etc.), de comercializare a cărnii (carmangerii şi măcelării) sau a altor produse alimentare specifice acestei perioade (peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare, supermarket-uri, piețe agroalimentare etc.), precum și a unităților de alimentație publică (restaurante, cantine, pensiuni, hoteluri, unități de catering etc.) care desfășoară activități de livrare a preparatelor culinare în sistem de livrare la comandă, take-away, drive-in sau intenționează să livreze aceste preparate pentru mese festive.

De asemenea, inspectorii DSVSA vor urmări mișcarea și comercializarea porcilor vii pentru sacrificare, din exploatații către abatoare, dar și din exploatațiile nonprofesionale (gospodării) în cazul sacrificărilor de porcine pentru consum familial.

„În cadrul acestor activități de control, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor va efectua, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii și a cărnii sau altor alimente specifice sezonului, destinate comercializării în unități specializate, dar și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porci vii proveniți din exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană”, precizează DSVSA Bihor.

Atenție la pesta porcină africană și trichinella

Pe de altă parte, DSVSA Bihor amintește că din cauza epizootiei de pestă porcină africană este interzisă comercializarea porcilor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, și toate târgurile de animale de pe raza județului Bihor au activitatea suspendată pe termen nedeterminat.

Prin urmare, vânzarea-cumpărarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale înregistrate în BND (baza națională de date) care sunt situate în zone ce nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor.

Specialiștii recomandă ca înaintea sacrificării porcilor pentru consumul familial să fie solicitară medicilor veterinari expertizarea stării de sănătate a animalului, iar ulterior a salubrității cărnii obținute, pentru a nu fi infestată cu trichinella.

Comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă sau din mijloace de transport neautorizate este interzisă, încălcarea acestei dispoziții fiind sancționată contravenţional cu amenzi de până la 40.000 lei, pe lângă confiscarea integrală a alimentelor.

Recomandări

De asemenea, specialiștii recomandă consumatorilor să cumpere alimente doar din unități autorizate sanitar veterinar, pentru care se poate asigura controlul alimentelor.

Cei care vor să cumpere alimente online li se recomandă să verifice dacă producătorii sau furnizorii au autorizație sanitară veterinară, operațiune care poate fi făcută prin consultarea site-ului DSVSA din județul în care se găsește vânzătorul.

Carnea de porc, vită, oaie, pasăre, pește sau alte specii comercializată prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc.) trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate/ identificare (ștampilă) fie direct pe carnea în carcasă, fie pe eticheta de pe ambalaj.

Produsele de brutărie, patiserie și cofetărie specifice sărbătorilor trebuie comercializate și ele doar în unitățile producătoare (brutării, laboratoare cofetărie – patiserie) sau în magazine alimentare specializate.

Unde puteți face reclamații

Pentru semnalarea oricăror cazuri în care se observă sau suspicionează intenția de comercializare a unor alimente în condiții care pun sau pot pune în pericol siguranța alimentară ori situații de comercializare a produselor alimentare în spații/ locuri neautorizate sau din surse/tăieri clandestine, consumatorii sunt rugați „să înștiințeze în mod operativ DSVSA Bihor, pentru a dispune măsurile necesare reglementării acestor situații”.

Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor și la circumscripțiile teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141, pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro ori la call-centerul Agenției Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor la numărul de telefon 0800.826.787 sau la adresa de e-mail callcenter@ansvsa.ro.