Intenţia viitorului guvern Fidesz de la Budapesta de a acorda cetăţenie ungară etnicilor maghiari care trăiesc în ţările vecine a ridicat la cote maxime tensiunea relaţiilor cu Bratislava.

După ce a rechemat ambasadorul de la Budapesta, premierul slovac Robert Fico a afirmat că va propune o lege prin care să-i fie retrasă cetăţenia slovacă oricărei persoane care solicită şi cetăţenia ungară.

În Ungaria, proiectul de lege privind acordarea dublei cetăţenii a fost depus luni de partidul de dreapta Fidesz, majoritar în parlament. Măsura, ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011, vizează aproximativ 3,5 milioane de etnici maghiari care trăiesc în ţările vecine Ungariei, în România şi Slovacia, Serbia, Ucraina, Croaţia şi Austria.

Este mai mult decât o veche promisiune a partidului condus de populistul Viktor Orban, care va prelua funcţia de premier pe 28 mai. E şi o posibilitate de a câştiga puncte electorale. Subiectul maghiarilor care au trăit pe teritoriul „Ungariei Mari" e unul sensibil pentru toate grupările politice, dar în special pentru partidul radical Jobbik, care promite să facă presiuni din opoziţie.