Sala mare a Primăriei orădene s-a dovedit neîncăpătoare, luni seară, la lansarea volumelor „Episcop Valeriu Traian Frenţiu” şi „Virginia Zeani - Portret”, ce portretizează două personalităţi puternice ale istoriei şi culturii româneşti, ambele realizate la iniţiativa Episcopiei Greco Catolice de Oradea.

Prigonit de comunişti

Primul volum, „Episcop Valeriu Traian Frenţiu”, prezentat de profesorul Blaga Mihoc, a fost scris de doi autori tineri, dr. Silviu Sana şi Tiberiu Ciorba, care au reuşit să aducă un pios omagiu episcopului Frenţiu, apostol al românilor de la graniţa de vest a ţării. Lucrarea cuprinde scrisori pastorale, circulare şi discursuri oficiale ale ierarhului martir.

Episcopul Frenţiu a fost uns în 1912 la Lugoj şi a contribuit la realizarea Unirii de la 1918. Ajuns episcop la Oradea în 1922, el s-a ocupat îndeaproape de şcolile şi instituţiile bisericeşti şi s-a remarcat valorificând cu spirit gospodăresc potenţialul întregii eparhii. În 1948, ajuns administrator apostolic la Blaj, s-a opus făţiş regimului comunist, fiind arestat şi încarcerat. S-a stins din viaţă în 1952, în închisoarea Sighet.

„Episcopul Traian Valeriu Frenţiu a fost părintele tuturor, îngrijindu-se atât de trup, cât şi de suflet. A fost învrednicit să îmbrăţişeze calvarul prigonirii comuniste, pe care l-a purtat cu demnitate, dispus să moară în faimă de martir al credinţei catolice şi al neamului românesc”, a spus PS Virgil Bercea, episcopul greco catolic de Oradea, referitor la volumul prezentat.

Vocea de aur

Lucrarea „Virginia Zeani - Portret” a fost prezentată de conferenţiarul Florin Mariş-Hinsu de la Facultatea de Muzică, care a vorbit cu cuvinte alese despre „vocea de aur a României” ce a pornit din Solovăstru, din inima Ardealului, pentru a cuceri în timp marile scene ale lumii.

Născută în 1925, Virginia Zeani este una din cele mai prestigioase soprane lirice din anii 1950, '60 şi '70, fiind timp de 25 de ani "prima donna assoluta" a teatrului de Operă din Roma şi cântând împreună cu cei mai renumiţi tenori, de la Beniamino Gigli şi Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti şi Plácido Domingo.

Volumul editat şi îngrijit de PS Virgil Bercea aduce „omagiu şi graditudine doamnei care a transformat cântul în raţiunea de a fi a întregii sale vieţi”, iar albumul de fotografii lansat prin grija regizorului Horia Ballint redă imagini ce pătrund în universul unui destin spectaculos al acestei „dive discrete”, cum este supranumită Virginia Zeani.

Moderatoarea evenimentului, încheiat cu o sesiune de autografe, a fost jurnalista Cristina Puşcaş, care a spus asistenţei că deşi vocea de aur a lumii a împlinit 90 de ani, doreşte ca cei 91 de ani să-i serbeze la Oradea.

Viorel Orbai