Credincioşii romano-catolici sărbătoresc duminică, 9 aprilie, ziua de Paşte, în timp ce pentru credincioşii ortodocşi și cei greco-catolici această zi marchează Floriile, sărbătoarea intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim.

Tradiţii de Paştele catolic

Paştele catolic este sărbătorit de credincioşi, la fel ca cel ortodox, cu mese pline şi ciocnit de ouă roşii. Potrivit tradiţiei, Maica Domnului a venit în locul unde Iisus a fost răstignit şi a aşezat un coş cu ouă lângă Cruce. Sângele Mântuitorului le-a înroşit.

În ziua de Paşti, oamenii pun pe mese preparate precum drobul, pasca, cozonacul şi carnea de miel.

Un obicei cunoscut al credincioşilor catolici în ziua Învierii este vânătoarea de ouă. Copiii pornesc să caute ouăle ascunse de cei mari prin casă sau grădină. O altă tradiţie este mersului "cu stropitul" sau "cu udatul".

Din punct de vedere religios, cele mai importante momente din noaptea de Înviere, adică noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost binecuvântarea focului în afara bisericii (foto jos, arhivă), aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările speciale adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii şi împărtăşirea credincioşilor.

Duminica Floriilor

În aceeași zi cu Paștile catolice, creştinii ortodocşi și cei greco-catolici sărbătoresc Floriile, eveniment ce marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost primit de popor cu ramuri de finic şi măslin. 

De Florii sunt sărbătoriţi şi cei care au prenume ce provin din denumiri de flori, precum Florin, Viorel, Viorica, Brânduşa, Lăcrămioara, Sânziana ori Margareta.

În acestă zi, în bisericile ortodoxe, după liturghie, preoţii sfinţesc ramurile de salcie pe care apoi credincioşii le iau acasă pentru a împodobi uşile şi ferestrele gospodăriilor lor. 

Tot atunci, preoţii şi credincioşii înconjoară biserica amintind de momentul intrării lui Iisus în Ierusalim.

Floriile deschid pentru ortodocși Săptămâna Mare, iar din punct de vedere liturgic, din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl "petrec" pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!