Orădenii care încă nu au decis ce vor face vineri seară au, pentru prima oară după multă vreme, două oferte muzicale inedite, programate în acelaşi interval orar.

Este vorba de spectacolul de operă Aida, co-produs în premieră la Oradea, cu decoruri, costume, orchestră, cor şi invitaţi de la Scala din Milano, şi concertul "Colors of Maria", al trupei Roots Revival, care dă o nouă interpretare melodiilor de neuitat ale Mariei Tănase.

De zile mari

Spectatorii Festivalului Internaţional de Teatru Oradea primesc un cadou inedit. În premieră, Teatrul Regina Maria a devenit co-producător al unui spectacol de operă, alături de Asociaţia Culturală Vox din Cluj, aducând pe scena orădeană monumentala operă a lui Giuseppe Verdi, Aida, creată pentru inaugurarea primului teatru muzical din Cairo, în 1871.

"Dorim să oferim orădenilor un spectacol de operă veritabil, nu unul încropit", spune managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu. La Oradea, drama romantică în patru acte va beneficia de o distribuţie deosebită, soprana din rolul principal interpretând, de-a lungul timpului, inclusiv la Scala din Milano.

"Carmela Apollonio a cântat în toate teatrele italiene, în cele din Germania şi în Statele Unite, a colaborat cu regizorul Franco Zeffirelli şi cu alte personalităţi de marcă ale lumii artistice", o prezintă preşedinele Agenţiei Vox, Ioan Vrăşmaş, cel care îl va şi interpreta în spectacol pe Ramfis, marele preot al Egiptului.

Ca la carte

Din distribuţie mai fac parte baritonul Alfio Grasso (Amonasro, regele Etiopiei), tenorul Angelo Forte (Radames), mezzosoprana Liliana Mattei Ciuca, solistă timp de 10 ani a Operei din Viena (în rolul fiicei regelui, Amneris), Marius Chiorean, Mihai Irimia şi Daniela Chişbora. Spectacolul a fost pregătit ca la carte, asigură organizatorii: va avea decoruri de operă (autor Vioara Bara), o orchestră cu 45 de muzicieni şi un cor de 35 persoane.

"Mă bucur foarte mult că a fost ales acest spectacol pentru Oradea. Până la urmă, cu Aida s-a inaugurat Arena din Verona şi s-a reinaugurat Teatro alla Scala", spune regizorul Horia Balint. Spectacolul e programat vineri, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, biletele fiind puse în vânzare la Agenţia instituţiei şi online, pe biletmaster.ro. În sală, pe rândurile I-X, vor costa 50 lei, pe rândurile XI-XV 40 lei, în lojele laterale 50 lei, în cele centrale 60 lei, la balcon, în rândul I, 40 lei, iar în celelalte 20 lei.

15-mehdi_aminian_bihoreanul_1.jpgMelodiile Mariei

În aceeaşi zi, de la ora 20, la Casa de Cultură a Sindicatelor, va fi alt spectacol inedit: "Colors of Maria", adus la Oradea în cadrul unui proiect multicultural, Roots Revival (Reînvierea rădăcinilor), ce reuneşte artişti din şapte ţări: Mehdi Aminian (Iran), Mehmet Polat (Turcia), Leila Renault (Franţa), Emmanuel Hohvannisyan (Armenia), Hristina Beleva (Bulgaria), Monica Mădaş şi Maria Casandra Hauşi (România) şi Alex Tobias Sabater (Spania).

Trupa improvizează pe ritmuri de jazz, dar abordează şi teme folclorice din ţările natale. După ce un prim turneu a valorificat muzica din Maramureş, de data aceasta Roots Revival încearcă noi interpretări pentru melodiile Mariei Tănase. "Sper ca românii să poată vedea ce bogăţie au aici. Uneori, un străin poate aborda lucrurile mai proaspăt. Şi poate, câteodată, ai nevoie să vezi cum altcineva apreciază ce ai tu, ca să poţi vedea altfel lucrurile tale minunate", explică iniţiatorul proiectului, iranianul Mehdi Aminian (foto).

Biletele pentru "Colors of Maria" au fost puse şi ele în vânzare, în reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, Librăria Humanitas) şi pe eventim.ro, la preţuri între 40 şi 60 lei, în funcţie de locurile alese.