Din cele 29 de produse analizate de Ministerul Agriculturii în studiul privind dublul standard al alimentelor vândute în România şi în Vestul Europei, nouă prezintă diferenţe. Printre alimentele diferite e cele din Occident se numără conservele de peşte, şunca, baconul şi parizerul, scrie adevarul.ro.

"Transmitem aceste rezultate către Comisia Europeană, solicitând Comisiei să accelereze procesul de reglementare în aşa fel încât să putem avea instrumente şi juridice şi utilitare pentru a putea analiza în orice ţară o situaţie privind dublul standard. În prezent nu este reglementat. Vom transmite aceste informaţii tuturor europarlamentarilor români în aşa fel încât în comisiile de specialitate să aibă instrumentarul tehnic prin procedurile pe care vi le-am prezentat", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri.

Categoriile de produse care au fost recepţionate la Institutul de Igienă din Bucureşti au fost: nouă produse din categoria brânzeturilor, două produse din categoria unt, un produs din categoria smântână, şapte produse din categoria şuncă, trei produse din categoria cârnaţi, un produs din categoria crenvurşti, trei produse din categoria peşte, două produse din categoria ficat şi un produs din categoria ciocolată.

Diferenţe s-au constatat la parizer de porc, cârnaţi pentru grătar, conservă de peşte, pateu, bacon, şuncă, conservă hering şi conservă macrou.

Daea a subliniat că nu vor fi dezvăluite numele producătorilor sau al comercianţilor implicaţi, iar produsele nu pot fi retrase de pe piaţă. "Produsele nu prezintă pericol pentru sănătatea populaţiei, nu avem niciun temei legal pentru a le elimina de pe piaţă. Nu vom da numele produselor sau comercianţilor", a punctat ministrul Agriculturii.

Probele alimentare din România au fost comparate cu produse din Olanda, Germania şi Belgia. Iniţiativa specialiştilor români a venit după ce omologii lor cehi au descoperit că produsele comercializate sunt mai slabe calitativ şi nutriţional decât cele din Vest.