Supăraţi pe organizatorii marşului de joi, când absolvenţi de Medicină cereau autorităţilor reglementarea meseriei de fizioterapeut şi atrăgeau atenţia că pacienţii sunt trataţi de "absolvenţi de Sport" (absolvenţi ai specializărilor de Kinetoterapie), care nu cunosc Medicină, Federaţia Română a Asociaţiilor de Fizioterapie (FRAF) ripostează.

Într-un memoriu transmis BIHOREANULUI dar şi altor publicaţii care au scris despre protestul de joi, conducerea FRAF, care reprezintă asociaţiile profesionale ale kinetoterapeuţilor, fiziokinetoterapeuţilor, absolvenţilor de balneofiziokinetoterapie şi recuperare ş.a.m.d, susţine că protestatarii orădeni au fost tendenţioşi în demersul lor.

Întins pe 6 pagini, memoriul arată în esenţă că absolvenţii de Kinetoterapie, la care făceau referire protestatarii, au tot dreptul să îşi practice meseria, invocând şi norme legale, recunoscând totodată că fizioterapia nu există ca meserie în România.

"De nenumărate ori, Federaţia Română a Asociaţiilor de Fizioterapie a semnalat autorităţilor că inexistenţa până la aceasta dată a unei reglementări legislative a profesiei de fizioterapeut şi lipsa unor protocoale de practică terapeutică în domeniul fizioterapiei, aplicabile la nivel naţional, poate avea consecinţe majore în asigurarea calităţii asistenţei fizioterapeutice profilactice sau de recuperare, ca urmare a angajării în unităţi medicale publice sau private a unui personal, de profesii diferite şi cu o curriculă universitară diferită", arată memoriul, abordând, practic, pe un ton diferit, problema pusă pe tapet de mediciniştii orădeni.

FRAF s-a arătat revoltată cu privire la modul în care au ales orădenii să îşi spună punctul de vedere în stradă.

"Federaţia Română a Asociaţiilor de Fizioterapie este profund indignată de declaraţiile tendenţioase, nejustificate şi neargumentate ale organizatorilor şi participanţilor la protest, precum şi de jignirile adresate unei profesii cu o istorie de peste 90 ani, cum ar fi: "Dacă ai fost victima impostorilor, nu tăcea, spune şi altora", "Fizioterapia nu este sport, ci o profesie medico-sanitară", "Jos mâinile, nu atinge pacientul!"", reţine documentul.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, circa 70 de persoane, majoritatea tineri, absolvenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, dar şi pacienţi, au mărşăluit joi prin oraş pentru a atrage atenţia asupra faptului că meseria lor, cea de fizioterapeut, nu există în nomenclatorul meseriilor, iar asta se răsfrânge atât asupra lor, pentru că nu au locuri de muncă, cât şi asupra pacienţilor.

Tinerii au adus cu ei pancarte cu mesaje precum "Serviciile medicale improvizate dăunează grav sănătăţii! Dacă ai fost victima impostorilor, nu tăcea, spune şi altora!" şi au purtat un fel de bannere-tricou pe care scria "Fizioterapia nu este un sport, ci o profesie medico-sanitară", "Jos mâinile, nu atinge pacientul!", toate cu trimitere la faptul că, în loc ca în centrele de recuperare să fie absolvenţi de Medicină, sunt angajaţi absolvenţi de Sport (facultăţi în cadrul cărora se învaţă kinetoterapia), care nu au pregătirea necesară.

Citiţi detalii pe această temă, în articolul: "Protest pentru sănătate: 70 de fizioterapeuţi orădeni au mărşăluit prin oraş ca să le fie recunoscută meseria (FOTO)"