Gest de imagine inedit făcut de reprezentanţii PDL Bihor miercuri, înainte cu o zi de începerea oficială a campaniei electorale.

Vizită inopinată

Preşedintele interimar al partidului, Gavrilă Ghilea, alături de o parte dintre candidaţii la alegerile parlamentare, printre care Ionela Pop Bruchental, Ionel Bungău, Ionel Avrigeanu şi Adelina Coste, au tăbărât joi, însoţiţi de presă, peste prefectul Claudiu Pop, la Prefectură, pentru a-i înmâna ceea ce PDL-iştii numesc "cartea neagră a guvernării USL".

Descinderea a fost o surpriză pentru Pop, care la acel moment avea pe cineva în birou, dar când secretara l-a anunţat de prezenta ineditei delegaţii, a răspuns promt vizitei inopinate.

"Am venit să vă înmânăm cartea neagră a guvernării USL, a celor 6 luni de guvernare", şi-a început Ghilea discursul, explicând că documentul cuprinde promisiunile asumate, dar neonorate de USL-işti. "Vrem de asemenea să tragem un semnal de alarmă că situaţia care este acum în România este una foarte grea şi, evident, că în perioada care urmează se poate ajunge mult mai rău dacă nu se iau măsurile necesare şi potrivite", a spus Ghilea.

Dar fosta guvernare?

Prefectul nu s-a pierdut cu firea şi i-a răspuns pe un ton politicos şi ironic. "Eu sunt convins în schimb de faptul că în această - aşa cum îi spuneţi dumneavoastră - "carte neagră" se regăsesc şi creşterile de salarii promise şi realizate, dar şi creşterile de pensii promise şi realizate. Nu ştiu dacă se regăseşte aici - dar sunt convins că pentru populaţia acestei ţări ar fi bine să se regăsească în cele 6 luni de zile - şi stoparea furturilor comise de fosta guvernare", a replicat Pop.

Îndrăzneala lui i-a dat apă la moară lui Ghilea: "Domnule prefect, în ce priveşte aceste majorări de salarii, din păcate ele sunt însoţite de o inflaţie care depăşeşte de câteva ori aceste creşteri. Şi atunci problema este mai complicată", a spus PDL-istul înflăcărat.

Nici Claudiu Pop nu s-a lăsat: "Sunt convins că se găsesc şi cele 2 miliarde stopate de la furturile de la băieţii deştepţi de la Hidroelectrica. Şi este doar una dintre ele (probleme - nr). Sunt convins că toate acestea se regăsesc, ca să fie prezentarea cât mai bine făcută", l-a ironizat prefectul pe fostul prefect.

Pentru patrie şi popor

La final, Ghilea l-a asigurat pe Pop că PDL-iştii încearcă să fie "cât mai obiectivi" şi a spus că dacă şi partea celaltă este la fel de obiectivă, "va constata că sunt multe lucruri care mai trebuie rezolvate pentru poporul român, pentru că situaţia care este acum şi care continuă să se degradeze nu va duce undeva spre bine această ţară şi acest popor".

Pop l-a asigurat, la rândul său, că va transmite doleanţele sale Guvernului, care "va face ceea ce trebuie făcut pentru poporul român", iar vizita s-a încheiat cu strângeri de mână.

În faţa Prefecturii, un grup de 20 de tineri, membri sau simpatizanţi ai PDL purtau - în semn de protest - afişe cu mesaje gen "USL = 6 luni de abuz", "USL a promis miere, a dat fiere" sau "USL = 6 luni de minciună". Solicitat de BIHOREANUL să nominalizeze una dintre aceste minciuni, unul dintre tineri a tăcut încurcat, în vreme ce altul a exemplificat cu mărirea salariilor bugetarilor.

Ce zice cartea

Pe de altă parte, Ghilea a explicat, într-o conferinţă de presă, că mapa înmânată prefectului cuprinde promisiunile USL nerespectate deoarece "azi, USL se pregăteşte să ne livreze o nouă colecţie de minciuni pentru următorii 4 ani", alt set de promisiuni care "nu se vor realiza". Între acestea din urmă, liderul PDL a enumerat: TVA redus la alimente, creşterea salariului minim pe economie, reducerea contribuţiilor sociale plătite de angajatori, locuri de muncă, absorbţia de fonduri europene şi tăieri de la investiţii, inclusiv în Bihor.

"Noi, în ARD, ne-am asumat doar proiecte fezabile, din care cel mai important proiect e reducerea cotei unice de la 16 la 12%. Aşa vor creşte investiţiile, vom avea şi putere de cumpărare şi vom avea şi creşterea locurilor de muncă", a spus Ghilea.

De precizat că iniţiativa nu aparţine organizaţiei locale a ARD. Potrivit unei decizii luate la nivelul conducerii centrale a alianţei, "cartea neagră a guvernării USL" este depusă zilele acestea la toate prefecturile din ţară.