Adoptată în octombrie 2016, legea anti-risipă intră în vigoare duminica aceasta, astfel că începând din 21 mai produsele alimentare ajunse în pragul expirării trebuie vândute la preţuri mici sau donate.

Potrivit legii, comercianţii şi producătorii care nu reuşesc să vândă produsele alimentare înainte cu trei zile de expirarea perioadei de valabilitate trebuie fie sa le doneze asociaţiilor umanitare ori primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, fie să le vândă întreprinderilor sociale la puţin peste 3% din valoarea lor.

În acest fel, produsele care se apropie de termenul de expirare, dar care mai pot fi consumate, nu vor mai fi distruse.

Dacă produsele nu sunt bune pentru consum, ele trebuie donate unor asociaţii care adăpostesc animale, dacă nu le afectează sănătatea.

Potrivit Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, produsele pot fi vândute "contra unei sume maxime de 3%+TVA din pretul de achizitie, în cazul comercianţilor, respectiv de 3%+TVA din preţul de producţie, în cazul producătorilor şi procesatorilor".

Legea mai prevede că asociaţiile şi fundatiile pot comercializa alimentele cu maximum 25%+TVA din preţul de achiziţie, în cazul preluării de la comercianţi, respectiv cu maximum 25%+TVA din preţul de producţie, în cazul preluării de la producători sau procesatori.