În acest an, echinocţiul de primăvară a avut loc, duminică, la ora 17:33, ora României. Este momentul care marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică, notează Digi24.ro.

Echinocţiul marchează momentul în care Soarele, în mişcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

De altfel, cuvântul "echinocţiu" derivă din cuvântul francez "équinoxe", care, la rândul lui, provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" adică "egal", şi "nox, noctis", adică "noapte".

După echinocţiu, durata zilei va continua să crească, iar cea a nopţii să scadă, până la data de 21 iunie, când se va încheia primăvara astronomică, la solstiţiul de vară.

Digi24.ro mai scrie că, în acest an, se va trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie, mai precis în noaptea de 26 spre 27 martie. 

Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar acea zi de duminică va fi cea mai scurtă din an.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (faţă de două ore când e ora de iarnă).

Sistemul cu ora de iarnă şi ora de vară are ca scop folosirea pe cât mai mult posibil a luminii Soarelui, scrie Libertatea.ro, iar primele țări care l-au adoptat au fost Germania și Austro – Ungaria în scopul de a economisi cărbune în timpul războiului. SUA a luat aceeași decizie în timpul Primului Război Mondial. În România, sistemul a fost adoptat prima dată în anul 1917.

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Deocamdată, România nu a renunţat la sistemul cu ora schimbată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!