Singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu, se află sâmbătă la Oradea, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de existenţă a Astroclubului Meridian 0.

"Aştept de mulţi ani al doilea cosmonaut român"

Într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectură, Prunariu a povestit că a ajuns la Oradea la insistenţele a doi tineri din oraş, Ionuţ Cîmpian, cu al cărui tată a copilărit în satul Groşi din judeţul Timiş, şi, Cristian Lazăr, care ar putea fi al doilea cosmonaut român.

"Cristian este un caz aparte: încă de la începutul liceului a reuşit să mă contacteze pe email şi a zis: "Eu trebuie să devin al doilea cosmonaut român". Hotărât, m-a întrebat ce trebuie să facă", a povestit Prunariu, sâmbătă, în faţa jurnaliştilor orădeni.

Cristian Lazăr (foto), în vârstă de 25 de ani, este inginer de aviaţie, a urmat cursurile Universităţii Cosmice Internaţionale de la Strasbourg şi acum este angajat al Airbus Germania, companie care construieşte sateliţi.

"Este un pas foarte apropiat spre a zbura în cosmos. Nu ştim când Agenţia Spaţială Europeană o să mai facă selecţii pentru candidaţi cosmonauţi. (...). Dar odată şi odată va face noi selecţii (...) şi atunci Cristian şi alţi tineri ca el vor avea posibilitatea să participe. Ar fi foarte de dorit ca un român să intre în selecţia finală şi să ajungă să zboare în spaţiul cosmic şi cu tot sufletul voi fi alături de el. Aştept de mulţi ani să avem al doilea cosmonaut român", a spus Prunariu.

Ultima selecţie europeană s-a finalizat în 2009, iar din cei şase astronauţi selecţionaţi, ultimul, un francez, urmează să plece în toamna aceasta în spaţiul cosmic.

Amintiri din spaţiu

În luna mai a acestui an s-au împlinit 35 de ani de la zborul lui Dumitru Prunariu în spaţiul cosmic, iar astronatul le-a povestit jurnaliştilor orădeni câteva din amintirile sale.

"Te obişnuieşti cu fenomenul de imponderabilitate şi te miri când vii pe pământ că nu poţi să realizezi imponderabilitate. După ce m-am întors din cosmos, în primele ore, obişnuit să-mi las lucrurile în imponderabilitate să se ducă, aruncam lucrurile şi cădeau jos şi eram puţin mirat. Da, era logic că trebuiau să cadă jos, dar zilele trecute acolo sus îşi spuneau cuvântul şi ziceam că poate, poate rămâne", a povestit cosmonatul. Acesta a mai mărturisit că senzaţia când îţi vezi planeta natală, live, din exteriorul ei este "un lucru extraordinar".

Glumeţ şi jovial, Prunariu a mai spus că realizează cât de mulţi ani au trecut când, în evenimente oficiale, precum cel de sâmbătă de la Oradea, persoane adulte pe care le consideră aproape de seama sa îi spun că, de fapt, au învăţat în şcoală despre el.

Remarca astronautului a venit după ce vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, prezent la conferinţa de presă, a mărturisit că este onorat să fie alături de cel despre care a învăţat încă din clasele primare.

Dumitru Prunariu a mai vorbit despre multele taine din imensa galaxie pe care omenirea încă nu le cunoaşte. "Vom trimite oameni pe Marte şi vom căuta să aflăm unde au dispărut cele care au fost acolo. Oare n-om fi şi noi o sămânţă aruncată de pe Marte acum milioane de ani?", a spus cosmonautul.

Întrebat dacă există alte civilizaţii în galaxie, Prunariu a spus că "ar fi absurd să nu existe". "Deşi am ajuns pe lună şi în viitorul deceniu şi jumătate am putea ajunge pe planeta Marte, acestea sunt corpuri cereşti foarte apropiate de noi. Sistemul nostru solar este mult mai mare", a explicat specialistul. Totodată, el a spus că nu este o utopie ca oamenii să zboare în afara sistemului nostru solar, însă în mod cert este un proiect pentru multe generaţii de acum înainte.

Simpozion la Cetate

La conferinţa de presă au mai luat cuvântul profesoara Nicoleta Pazmany-Jianu, fondatoare şi preşedintă a Astroclubului Meridian 0, care a explicat de ce a fost ales acest nume: pentru că în Oradea a existat primul observator astronomic din Europa. "Este păcat ca tinerii să nu afle acest lucru. La fel de bine tinerii trebuie să ştie că românii au avut în istoria lor oameni care au deschis drumul cuceririi spaţiului", a spus profesoara.

Printre invitaţii astroclubului se numără şi conf. dr. Mircea Victor Rusu, de la Universitatea Bucureşti, orădean la origini şi întemeietorul catedrei de astrofizică la universitatea din Capitală, dar şi membru fondator al Grupului de Iniţiativă pentru Învăţarea Fizicii, şi domnul Valentin Grigore, preşedinte al Societăţii Române de Meteori.

După ce vineri au fost organizate mai multe evenimente pentru copii, sărbătoarea astroclubului continuă sâmbătă cu un simpozion ştiinţific, la care va lua cuvântul inclusiv Dumitru Prunariu. Simpozionul va începe la ora 15, în sala de conferinţe Corpul A, et.2 al Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea.