Prefectul Bihorului, Claudiu Pop, a citit, luni, într-o conferinţă de presă, ordinul care-l eliberează din funcţie pe UDMR-istul Pasztor Sandor din funcţia de director general al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, respectiv decizia care-l numeşte pe această poziţie pe fostul vicepreşedinte liberal al Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc. Ambele decizii sunt semnate de directorul Direcţiei Naţionale Apele Române, Vasile Pintilie.

Potrivit primului document, Pasztor şi-a cerut eliberarea din funcţie şi numirea sa ca director tehnic de exploatare-lucrări, ceea ce s-a şi întâmplat. Prezent în aceeaşi conferinţă de presă, Pasztor a fost întrebat de jurnalişti de ce a renunţat la funcţie. După câteva secunde de linişte, fostul şef al ABA Crişuri a spus că, în acest moment, din poziţia de director tehnic poate face mai multe pentru instituţie.

"Am fost director trei ani şi jumătate, aţi observat că foarte mulţi bani au fost aduşi în Bihor. Eu consider că vârful (n.r. instituţiei) trebuie să reprezinte o putere care e capabilă să aducă fonduri. Posibilităţile mele sunt mai optime pe domeniul tehnic", a declarat Pasztor, lăsând astfel să se înţeleagă că dacă ar fi rămas şef, ar fi fost în "defazaj" cu puterea centrală, deci n-ar fi putut atrage fonduri în judeţ.

Pasztor a mai spus că e convins că meritele sale din cei trei ani sunt apreciate de bihoreni. "S-au finalizat investiţii vechi de 8 ani, cum e barajul de la Suplacu de Barcău. Oradea are azi o altă faţă, prin malurile amenajate ale Crişului, lucrări în care s-a ţinut foarte mult cont de partea ecologică. Mai avem şi alte proiecte foarte importante, cum e Adona şi Crişul Mic", a sintetizat UDMR-istul. Pasztor a mai precizat, ca un amănunt haios, că a fost împreună cu Voloşeniuc la Bucureşti pentru a cere mutarea lui pe funcţia de director tehnic. "Au fost surprinşi de buna noastră înţelegere", a spus fostul director plin.

La rândul său, prefectul Claudiu Pop i-a mulţumit lui Pasztor pentru activitatea sa din fruntea instituţiei, iar pe Voloşeniuc l-a asigurat de sprijinul Instituţiei Prefectului. "Am convingerea că domnul Voloşeniuc, jurist de profesie, va reuşi să ducă mai departe toate lucrurile bune începute de ABA Crişuri", a declarat Pop.

Noul director a asigurat şi el că îşi va pune "experienţa, forţa şi priceperea" la dispoziţia instituţiei. "E adevărat, sunt multe de învăţat, e o instituţie nouă pe care nu o cunosc", a spus Dumitru Voloşeniuc.

Alături de Pasztor şi de Voloşeniuc, la conducerea ABA Crişuri mai sunt Claudiu Oros (director tehnic pe resurse de apă şi plan de management), Viorel Iuhas (director tehnic investiţii) şi Maria Tonca (director economic).