Ca să marcheze cei 25 de ani de la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est, Asociaţia Gheorghe Şincai a studenţilor în Istorie organizează conferinţa "Europa de Est: Un sfert de secol de democraţie (1989-2014)".

"Dorim să aducem în atenţia publicului orădean cele mai importante momente care au dus la acest rezultat. Totodată, vrem evidenţiem şi evenimentele care s-au petrecut pe plan local în decembrie 1989. Prin urmare, am împărţit evenimentul în două secţiuni, moderate de conf. univ. dr. Gabriel Moisa, din cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii din Oradea", anunţă asociaţia, printr-un comunicat de presă.

Prima secţiune a conferinţei, intitulată "România între comunism şi democraţie. Aspecte locale" va aduce în faţa participanţilor personalităţi care prin activitatea lor şi-au pus amprenta asupra acestui eveniment: Mircea Bradu va prezenta câteva cuvinte despre primele momente ale administraţiei locale democratice (Crepusculul democraţiei în administraţia locală bihoreană), iar Mircea Teaha va face un tablou pornind de la experienţa proprie a ceea ce a însemnat rezistenţa anticomunistă în ultimii ani ai acelui regim (Rezistenţa urbană în ultimii ani de comunism).

În a doua parte, mai mulţi studenţi din cadrul specializării Istorie vor prezenta cele mai importante momente în drumul spre democraţiei al statelor est europene. Marius Deaconu, Cristian, Culiciu, Vlad Moghioroşi şi Cosmin Patca vor vorbi despre evenimentele petrrecute în Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria şi România.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea şi Departamentul de Istorie din cadrul Universităţii din Oradea, şi va avea loc marţi, începând cu ora 17, în Sala mare a Primăriei.