Credincioşii greco-catolici din comuna Holod au participat, duminică, la prima Liturghie ţinută de ei în acest lăcaş după 65 de ani.

Potrivit unui comunicat de presă al Episcopiei Greco-Catolice, remis luni, în 30 mai 2007 judecătorii au stabilit, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, că biserica din Holod trebuie să revină în proprietatea greco-catolicilor. Cu toate acestea, din cauza "refuzului părţii ortodoxe de a dialoga", greco-catolicii au trebuit să ceară o ordonanţă prezidenţială pentru a putea intra şi sluji în biserică, primită pe 28 februarie anul acesta.

"Din acest moment între cele două comunităţi s-a deschis un dialog fructuos care a dus la predarea cheii lăcaşului de cult părţii greco-catolice, semnându-se un protocol de slujire alternativă în data de 13 martie 2013. Evenimentul s-a desfăşurat în condiţii de pace şi întelegere frăţească", se arată în comunicatul Episcopiei. Acesta este unul din puţinele cazuri în care credincioşii ortdocoşi şi cei greco-catolici reuşesc să ajungă la un consens şi să îşi împartă biserica, după retrocedare.

Biserica greco-catolică din Holod a fost zidită pe cheltuiala arhiepiscopului Valeriu Traian Frenţiu în anul 1931, fiind sfinţită la 28 iunie 1936.