Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a informat, luni, că potrivit unui buletin de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, în urmă cu o săptămână, mai precis marţea trecută, a fost identificat un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din localitatea Valea Tarnei, comuna Şinteu, acesta fiind în prezent singurul focar activ de PPA în Bihor.

Potrivit unui comunicat semnat de directorul DSVSA Bihor, dr. Adrian Comăniciu, specialiştii din cadrul instituţiei „au luat imediat măsuri pentru punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatației, a spaţiilor de cazare a porcilor, aleilor, perimetrelor, ustensilelor şi obiectelor potenţial contaminate” din gospodăria respectivă.

DSVSA precizează că anterior datei de 5 mai au fost stinse toate focarele de PPA declarate în județul Bihor, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru localitățile în care nu mai evoluează boala.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate două noi cazuri de evoluție a PPA pe fondul de vânătoare F21 Paleu, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11.

În Bihor, pesta porcină africană a fost identificată încă din vara anului 2018, provenind, cel mai probabil, de la unităţi de producţie din Ucraina şi Ungaria.