Inspirată de articolele publicate de BIHOREANUL în cadrul unui mini-serial dedicat luptei persoanelor cu dizabilităţi pentru a duce o viaţă normală, Asociaţia D’Apetresii din Oradea a ales să ajute personajele principale ale acestor articole, mai precis pe liceenii Paulina Temelie, Xintia Mikle şi George Ilisie, toţi cu poveşti deosebite.

"De la dumneavoastră a pornit totul, altfel nu am fi aflat despre aceşti copii. Am citit articolele şi, sincer, ne-am emoţionat", a spus Florin Rojan, membru fondator al Asociaţiei D’Apetresii.

Eleve în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", Paulina şi Xintia sunt cele mai bune prietene. Paulina s-a născut surdă şi îşi învaţă lecţiile cu ajutorul colegei ei de bancă, Xintia, care, de dragul ei, a învăţat limbajul mimico-gestual. În ciuda faptului că, astfel, lecţiile devin mai dificile, ambele fete au terminat clasa a X-a cu medii mari şi au planuri să repete figura şi la finalul clasei a XI-a.

Miercuri dimineaţă, cele două prietene au avut parte de o supriză la şcoală. În complicitate cu BIHOREANUL, profesorii şi părinţii lor, Asociaţia D’Apetresii le-a convocat pe cele două adolescente la o întâlnire în sala Consiliului Elevilor, unde ele credeau că vor vorbi cu reporterul BIHOREANULUI pentru un nou articol.

În schimb, cele două liceence au fost anunţate că vor primi, pentru tot restul anului şcolar, adică în perioada decembrie 2016 - iunie 2017, burse de merit de câte 350 lei pe lună, prima tranşă fiindu-le înmânată pe loc.

În total, fiecare dintre ele va primi 2.450 lei de la Asociaţia D’Apetresii, reprezentantă la întâlnirea de miercuri de membrul fondator Florin Rojan şi de preşedinta Delia Vereş.

Aceştia le-au înmânat fetelor şi câte o plachetă inscripţionată cu mesaje filosofice reprezentative. Aşadar, pe placheta Paulinei scria: "Daţi-mi un punct de sprijin şi voi muta pământul" (Arhimede), iar pe cea a Xintiei: "Prietenia înseamnă un suflet în două trupuri" (Aristotel).

La întâlnire au mai fost prezente directoarea Colegiului "Iosif Vulcan", Alexandrina Teuşdea, diriginta fetelor Alexandrina Crăciun şi psihologul Mihaela Levai, care au salutat iniţiativa. În schimb, cele două prietene au fost prea surprinse şi emoţionate pentru a putea să spună prea multe, aşadar s-au rezumat la a le mulţumi binefăcătorilor lor.

Joi dimineaţă, membrii Asociaţiei D’Apetresii i-au făcut aceeaşi surpriză şi lui George Ilisie, un adolescent care, în ciuda faptului că s-a născut cu ochii fără iris şi, ca atare, este aproape orb, a intrat anul acesta cu media 9,69 în clasa de matematică a Colegiului Naţional "Mihai Eminescu". Povestea lui George a fost prezentată tot de BIHOREANUL şi, astfel, a fost descoperită de membrii şi sponsorii asociaţiei. Drept urmare, şi George va primi, până la sfârşitul anului, o bursă în valoare totală de 2.450 lei.

"Să mai scrieţi astfel de poveşti. Ne umanizează şi avem nevoie de asta", a spus Florin Rojan.

Asociaţia D’Apetresii a fost înfiinţată în 2012 cu obiectivul de a sprijini persoanele cu dizabilităţi în vederea integrării acestora din punct de vedere social, cultural, educaţional şi profesional. Ulterior, asociaţia a început să susţină şi alte categorii de persoane, precum tinerii care pot face performanţă în educaţie.

Citeşte şi:

O viaţă fără muzică: O elevă surdă urmează un liceu de top, ajutată de cea mai bună prietenă

Paşi în întuneric: Înfruntând handicapul, un tânăr nevăzător a intrat la Colegiul Eminescu cu media 9,69