Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, ginecologul Petru Chitulea, şeful Staţionarului 3 al Spitalului Judeţean (Maternitatea), a făcut mai multe precizări pe marginea unui raport al Ministerului Sănătăţii întocmit în luna august, după un control desfăşurat în perioada 31 mai-2 iunie la fostul spital de Obstetrică şi Ginecologie.

Raportul surpriză

Documentul, despre a cărui existenţă s-a aflat recent (coincidenţă sau nu, tocmai în preajma concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al Spitalului Judeţean, unde candidează actualul interimar Gavrilă Grebenişan, fost director la Maternitate până la 1 mai, şi fiul ministrului Sănătăţii, Ritli Csongor Ladislau), a stârnit deja controverse, deoarece documentul face referiri şi la decesul unei femei în vârstă de 30 de ani, survenit în Spitalul Judeţean la două săptămâni după ce născuse la Maternitate.

O parte a presei locale a prezentat acest caz, susţinând că femeia, infirmieră la Spitalul Judeţean, şi-a pierdut viaţa ca urmare a unei infecţii contractate în Maternitate. Deşi nu direct, vinovat a fost indicat actualul manager interimar al Spitalului Judeţean, Gavrilă Grebenişan, cel care în primăvară conducea Maternitatea.

Cazul a fost însă mult mai complicat, susţin reprezentanţii Maternităţii, în numele cărora dr. Petru Chitulea a ţinut să lămurească toate aspectele în faţa jurnaliştilor.

Caz complicat

Dr. Chitulea a specificat înainte de toate că pacienta, însărcinată fiind, s-a îmbolnăvit încă din luna februarie, fiind tratată iniţial de medicul de familie pentru grave afecţiuni respiratorii, dar starea ei s-a înrăutăţit continuu. "La Maternitate pacienta s-a internat pe 3 martie. În aceeaşi perioadă, pe secţie erau internate 30 de gravide cu gripă. Pe 7 martie pacienta s-a simţit bine, s-a cerut acasă, dar în aceeaşi seară starea i s-a agravat şi a fost reinternată. Pe 11 martie, starea i s-a agravat din nou şi a fost transferată la Terapie Intensivă, unde i s-au făcut analize care au confirmat o pneumonie virală", a explicat Chitulea.

Medicii i-au făcut femeii multiple investigaţii, iar o comisie interdisciplinară a decis să forţeze naşterea pentru a nu pierde fătul. Efectuată pe 12 martie, cezariana a decurs bine, pacienta născând o fetiţă de 2,9 kg. Starea mamei s-a înrăutăţit însă, la scurt timp, şi medicii i-au introdus un tub în plămâni, ca să poată respira, după care au transferat-o la secţia de Anestezie Terapie Intensivă, unde avea să decedeze după două săptămâni, pe 27 martie.

"Ca protocol operator (n.r. - respectarea procedurilor caracteristice pentru un anume caz medical), absolut tot ce s-a făcut a fost corect. Evoluţia acestui caz a fost aparent anodină, iar agravarea s-a produs brusc. Probabil că dacă i s-ar fi făcut analizele pentru depistarea virusului AH1N1 în februarie, existenţa acestui virus ar fi fost evidenţiată. Noi suspectăm că a avut acest virus, dar analizele efectuate mai târziu au ieşit fals negative", a explicat Chitulea.

Nu era infectată

Medicul respinge ideea că femeia ar fi contractat o infecţie nosocomială la Maternitate, deoarece pe 14 martie, deci la două zile de când a fost transferată de la Obstetrică-Ginecologie la ATI, pacientei i s-au recoltat secreţii de pe trahee, iar rezultatul a fost negativ, deci nu avea o asemenea infecţie.

Potrivit lui Chitulea, abia la analizele ulterioare au fost evidenţiaţi microbi care au produs o infecţie. "La absolut orice pacient protezat respiratoriu pentru o perioadă mai lungă apare întotdeauna o suprainfecţie. Or, în acest caz, au fost 10 zile în care femeia a stat cu un tub în plămâni la ATI", a susţinut el, arătând că riscul infecţiei din cauza întubării a fost direct proporţional cu durata cât pacienta a stat cu tubul în plămâni.

Chitulea a mai arătat că decesul a survenit pe fondul unei imunităţi slăbite şi în condiţiile în care pacienta suferea şi de obezitate, şi a adăugat că medicii au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-i salva viaţa. "Concluzia raportului este că acest caz "poate fi încadrat ca o infecţie nosocomială". Putem spune că foarte probabil infectarea nu s-a petrecut la Maternitate, ci la ATI. De reţinut însă că raportul Ministerului nu reţine nici o culpă medicală!", a atenţionat Chitulea.

Şi altele

Pe de altă parte, concluziile raportului întocmit la doar o lună după încorporarea Maternităţii în cadrul Spitalul Judeţean arată, între altele, că Serviciul Prevenire şi Control al Infecţiilor Nosocomiale (SPCIN) al Spitalului Judeţean era organizat defectuos, că "există discontinuităţi în aprovizionarea cu dezinfectante" şi că acest caz, al femeii decedate, "poate fi încadrat ca infecţie nosocomială". Pe de altă parte, raportul a reţinut că exista o lipsă de colaborare între laboratorul de analize medicale, SPCIN şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică.

Actul mai arată că în primul trimestru al anului 2011 la Maternitate "au fost înregistrate cel puţin trei cazuri ce ridică suspiciuni de diagnostic şi conduită terapeutică inadecvată, din care unul soldat cu decesul pacientei şi celălalt cu decesul nou-născutului".

Inexactităţi

Faţă de aceste aspecte, Chitulea, care a participat la conferinţa de presă însoţit de directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean, Florin Rob, şi de şefa laboratorului de analize, dr. Petronela Naghi, a spus că raportul Ministerului conţine "mai multe inexactităţi", dar şi situaţii care între timp au fost remediate.

Între altele, dr. Naghi a punctat de pildă, că nici nu poate fi vorba de necomunicare între laborator, DSP şi SPCIN, deoarece există în acest sens rapoarte scrise care dovedesc contrariul.

"S-a spus că în 2010 au fost zero infecţii nosocomiale, ceea ce nu e adevărat. În 2010 au fost 33 infecţii, în 2009 au fost 20, iar în 2008 au fost 33. Lupta împotriva infecţiilor intraspitaliceşti este continuă, în orice spital din lume, iar eradicarea acestor infecţii este total iluzorie", a spus medicul. "Anual în Europa şi SUA sunt raportate aproximativ 6,2 milioane de infecţii intraspitaliceşti. SUA are circa 100.000 de decese anual din cauza acestora, iar Europa - 37.000 de decese, iar cele mai multe complicaţii survin tocmai în jurul naşterii", a mai punctat şeful Maternităţii, admiţând că în spital au mai existat în trecut decese în urma unor asemenea infecţii.

La rândul său, directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean, Florin Rob, a afirmat că unitatea nu are probleme cu materialele dezinfectante, dar ceea ce lipseşte este personalul suficient pentru curăţenie, în condiţiile în care angajările în sistemul public au fost blocate de anul trecut. "Infecţiile nosocomiale sunt eliminate în proporţie de 95% prin curăţenia mecanică, cu detergent, nu cu alţi dezinfectanţi. Nu avem probleme cu stocurile, ci avem nevoie de mai mulţi oameni", a spus Rob, recunoscând că "în orice pădure există şi uscături" şi că unii dintre cei 1400 de angajaţi (asistenţi, brancardieri, infermiere) nu îşi fac treaba.

Întrebat de jurnalişti de ce nu a contestat inexactităţile cuprinse în raport, şeful Maternităţii a răspuns că nu a făcut acest lucru deoarece conducerea unităţii a fost de acord cu concluziile documentului care nu stabileşte nicio vinovăţie, ci doar dispune măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei. "Nu contestăm că în cazul pacientei decedate a fost o infecţie nosocomială, ci spunem doar că aceasta nu a putut fi evitată", a explicat Chitulea.

Anchetă

Contactat telefonic de BIHOREANUL, Gavrilă Grebenişan a declarat că "raportul echipei de la Ministerul Sănătăţii este foarte ambiguu" şi nu precizează clar dacă a fost sau nu o infecţie şi, dacă da, unde anume a fost aceasta contractată de către pacientă, la Maternitate sau la Judeţean.

"Dacă membrii comisiei, ultraspecialişi, nu au putut spune clar că a fost infecţie nosocomială sau nu a fost...orice se poate", a spus Grebenişan. El a precizat însă că la două zile după transferul pacientei de la Maternitate la ATI, femeii i s-au făcut analize, iar rezultatul acestora a fost că nu prezenta nici o infecţie.

Managerul interimar a adăugat că, date fiind discuţiile pe marginea acestui caz, va începe o anchetă internă. "Am văzut că sunt nişte luări de poziţie în acest caz. Înseamnă că se ştie ceva ce noi nu ştim. Vom vedea dacă se găseşte vreo culpă medicală", a promis Grebenişan.