Inspectorul şcolar general adjunct Nicolae Ungur a anunţat, vineri, rezultatele finale ale concursului de ocupare a posturilor în învăţământul preuniversitar din Bihor.

Potrivit acestuia, la nivelul întregului judeţ s-au depus 214 contestaţii la un total de 1.064 de lucrări notate. "Dintre acestea, 93 contestaţii au fost admise, în sensul că notele iniţiale au fost modificate. La 62 de lucrări reevaluate, notele au fost mai mari, iar în cazul a 31 de candidaţi, notele au fost mai mici. Celelalte 121 de lucrări au rămas cu notele neschimbate", a declarat Ungur, vineri, într-o conferinţă de presă.

"Erori umane"

Oficialul Inspectoratului Şcolar Bihor a precizat, de asemenea, că în 18 cazuri notele iniţiale au fost sub 5, iar în urma contestaţiilor candidaţii au obţinut note mai mari. Totodată, 12 candidaţi care iniţial aveau note între 5 şi 6,99, au obţinut note mai mari de 7, astfel încât acum vor avea posibilitatea să prindă posturi de titulari.

Ungur a semnalat şi două cazuri speciale. "Am avut doi candidaţi care aveau nota mai mică de 5 şi în urma contestaţiilor au obţinut peste 7, ambii la disciplina consiliere psiho-pedagogică. Un candidat a obţinut nota 4,40, iar după recorectare a obţinut 7,35, deci nota a crescut cu 2,95 de puncte. Cel de-al doilea candidat a avut iniţial 4,90, iar după recorectare a obţinut nota 7, deci cu 2,10 puncte mai mult", a declarat Ungur.

Întrebat de jurnalişti cum îşi explică diferenţele atât de mari, inspectorul general adjunct a spus că în opinia sa a fost vorba de "o eroare umană", fără a preciza însă cine a comis asemenea eroare. Ungur nu a exclus ca vina să fi fost a profesorilor care au corectat lucrările în primă fază, dar a adăugat că este posibil ca vina să fi aparţinut informaticienilor care ar fi introdus greşit notele în calculator.

Adjunctul şefului IŞJ a reamintit că pe data de 4 august toţi candidaţii care au obţinut note sub 5 se pot prezenta pentur concursul de suplinire. În Bihor sunt 130 de posturi titularizabile.

10 pe degeaba

Întrebat de BIHOREANUL dacă cei trei candidaţi care au obţinut nota 10 la titularizare vor prinde în mod cert câte un loc de titular, Ungur a răspuns că "zeciştii" nu au această certitudine.

O tânără care în prezent este suplinitoare şi care a vrut un post de titular la consiliere psiho-pedagogică nu va putea fi titulară deoarece posturile scoase la concurs sunt doar pentru licee, iar ea a absolvit facultatea în stil Bologna, doar ciclul 1, fără a avea masterat, care este obligatoriu pentru a preda la licee.

De asemenea, Ungur a precizat că o altă candidată, care a obţinut nota 10 la Germană, nu poate ocupa un post de titular pentru că nu s-au scos posturi la concurs, iar un tânăr care a luat 10 la Română va rămâne, cel mai probabil, pe postul pe care îl ocupă deja în satul Bogei, deoarece posturile scoase la concurs sunt în sate mai îndepărtate de domiciliul acestuia.

Oficialul Inspectoratului a mai precizat că, în schimb, există un deficit de cadre didactice la Limba şi literatura maghiară, unde pe 12 locuri titularizabile s-au înscris doar 3 candidaţi, astfel că restul necesarului va fi suplimentat, cel mai probabil, cu pensionari.

În urma rezultatelor de la contestaţii, procentul cadrelor didactice care au promovat examenul de titularizare în Bihor a crescut de la 65,88% la 67,48%. De asemenea, numărul cadrelor didactice care au luat notă peste 7 şi deci au teoretic o şansă la obţinerea unui post de titular a crescut de la 263 la 277 (în procente de la 24,72%, la 26,03%). Aceştia din urmă vor putea participa la repartizarea posturilor în şedinţă publică, între 22 şi 25 iulie.