"În ultimele trei luni, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Bihor şi ai Prefecturii au verificat 10.044 dosare ale persoanelor pensionate pe caz de boală care primeau pensiile pe carduri. În cazul a 183 de pensionari s-a dispus depensionarea", a declarat prefectul Gavrilă Ghilea într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

Ghilea a explicat că în cazul a 732 de pensionari de boală care nu au fost găsiţi la domiciliu s-a luat măsura notificării lor pentru a se prezenta în faţa Comisiei de expertiză medicală, iar pentru că 27 de persoane care au primit asemenea notificări nu s-au prezentat în termen în cazul lor s-a dispus sistarea plăţii pensiilor.

Prefectul a specificat că, în ultimele trei luni, ITM şi Prefectura a verificat şi 5.900 de dosare ale unor persoane care primesc ajutoare sociale sub forma venitului minim garantat din totalul celor 7.244 înregistrate în întregul judeţ. "Din cele 5.900 de dosare verificate, s-a dispus suspendarea plăţii sumelor în 1.359 de cazuri", a spus Ghilea.

El a arătat că motivul suspendării plăţilor a constat în lipsa din dosare a dovezilor care să ateste că primăriile localităţilor unde domiciliază beneficiarii au făcut în acest an anchete sociale asupra familiilor acestora, precum şi în lipsa adeverinţelor de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin care beneficiarii să demonstreze că nu li s-a oferit în ultimul trimestru un loc de muncă pe care să-l fi refuzat în mod nejustificat.

"Până în prezent, economia realizată prin asemenea măsuri este, în judeţul Bihor, de 71.565 lei", a mai spus prefectul Gavrilă Ghilea.