Într-o conferinţă de presă organizată miercuri, dr. Daniela Petrişor, ex-managerul interimar al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, demisă luni de şeful Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Marius Pîrcioagă, a ţinut să răspundă declaraţiilor făcute de acesta în presă, potrivit cărora a fost eliberată din funcţie în urma unor rapoarte în care s-au găsit "elemente de management defectuos".

"Demiterea a fost făcută de şeful DSP, şi nu de Ministerul Sănătăţii. Ministerul nu avea cunoştinţă de acest lucru, nici domnul ministru Cseke Attila, nici domnul Arafat (n.r. Raed Arafat, secretar de stat, responsabil cu medicina de urgenţă). Nu mă deranjează că am fost demisă, dar felul în care s-a făcut această demitere şi acuzaţiile care mi s-au adus, referitoare la managementul defectuos, mă deranjează", a punctat dr. Petrişor.

Fostul manager consideră că a fost îndepărtată din funcţie pe nedrept, deoarece în urma controalelor dispuse de Ministerul Sănătăţii, efectuate la începutul lunii mai, nu s-au descoperit nereguli semnificative. Dr. Petrişor a explicat că rapoartele au conţinut doar termene şi recomandări pentru remedierea problemelor, dispuse fiecărui responsabil în parte, fie că a fost vorba de manager, fie de director medical sau tehnic, şi că aceste rapoarte nu se încheiau cu "o propunere de destituire".

"Nu cred că o instituţie care are plătite toate datoriile şi care are un excedent bugetar, care s-a preocupat de tot felul de proiecte şi care a reuşit să obţină fonduri pentru reabilitarea substaţiilor şi pentru un nou sediu, are management defectuos", a spus Petrişor, precizând că aceste controale au fost făcute la solicitarea Ministerului Sănătăţii, pentru ca acesta să aibă un raport despre starea staţiilor din toată ţara.

Pentru mărunţişuri

Potrivit fostei şefe, în weekend-ul trecut şi DSP Bihor a făcut un control la substaţiile Ambulanţei din judeţ, iar între deficienţele constatate în ambele controale se numără faptul că la Salonta a fost găsită pe un hol o tavă veche cu resturi de prăjituri, iar la Aleşd o doctoriţă de familie purta papuci în loc de pantofi speciali. "Doamna este medic de familie, care nici măcar nu e angajata noastră, ea lucrând cu contract de colaborare şi face numai gărzi. Dar la alte servicii judeţene de ambulanţă au fost găsite nereguli mult mai mari şi tot nu a fost destituit managerul pe motiv de management defectuos", a spus Petrişor.

O altă problemă găsită de DSP a fost neconcordanţa cazurilor raportate de Ambulanţă cu apelurile preluate prin Serviciul de Telefonie Specială, precum şi faptul că pe unele fişe nu erau trecute CNP-urile pacienţilor. "S-a bănuit că au fost cazuri şi solicitări fictive, dar nu este aşa. Când a venit corpul de control am explicat. Într-adevăr, în unele fişe nu era trecut CNP-ul pacientului, dar se întâmplă să mergem la un caz pe stradă şi omul nu are buletinul la el. De unde să ştiu eu unde e buletinul unui om? Eu trebuie să îi acord primul ajutor, nu să îi caut actele. Cazurile acestea au fost puse pe un stick şi predate la domnul Arafat, care a verificat şi a constatat că sunt reale", a spus Petrişor.

Cât despre neconcordanţa apărută între apelurile primite prin 112 şi cele raportate, ea a menţionat că este normal să se întâmple aşa, de vreme ce până anul trecut, când Ministerul nu reglementase ca apelurile între spitale să se facă doar prin 112, multe spitale comunicau SAJ pe numerele de telefon fix diversele transporturi pe care Ambulanţa trebuia să le facă. "Nu sunau prin 112. Spitalul Judeţean şi cel Municipal trimit prin fax diferite solicitări pentru transport. Sigur, durează până regulile sunt cunoscute de personal", a afirmat doctoriţa.

Întrebată de ziarişti dacă va contesta decizia de eliberare din funcţie dată de DSP, fosta şefă a SAJ Bihor a spus că nu are rost să facă vreo contestaţie, deoarece nu regretă că părăseşte această funcţie. "O să mă mai gândesc şi dacă mă voi prezenta la concurs. Deocamdată nu ştiu", a spus Petrişor.

Cadouri pentru prieteni

Mult mai vehementă a fost însă reacţia liderului Federaţiei Naţionale Sindicale a Ambulanţei, Gheorghe Chiş, care, în aceeaşi conferinţă de presă, s-a lansat în acuze dure la adresa şefului DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, pentru că "a denigrat" Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

"Am rămas surprins că în urma controlului s-a constatat un "management defectuos". În acest caz trebuia demisă toată conducerea, toţi interimarii, care stau în funcţii ilegal, pentru că le-a expirat interimatul de peste un an şi jumătate", a spus Chiş, adăugând că decizia trebuia discutată, nu luată peste noapte, aşa cum s-a întâmplat. "Nu vreau să pun în discuţie caracterul dânsului şi migrarea dintr-un partid în alt partid. Dar ne-am chinuit să punem la punct sediul SAJ şi în sfârşit am reuşit să punem la punct câteva construcţii", a spus liderul sindical, menţionând că "Ambulanţa Bihor este printre primele din ţară" pe toate palierele.

În context, Chiş a opinat că unul din motivele schimbării managerului cu dr. George Gălbineanu, apropiat al lui Pîrcioagă, ar fi o licitaţie trucată, în spatele căreia ar sta apropiaţi ai şefului DSP, de culoare PDL. "E vorba de o firmă care se impune", a spus Chiş, promiţând că va da mai multe detalii dacă informaţile în acest sens se vor adeveri, şi adăugând: "Suntem jigniţi de atitudinea domnului Pîrcioagă, care continuă să dirijeze totul din spate. Se comportă cu instituţiile din subordine ca şi cum el ar fi managerul lor".

Gheorghe Chiş a mai spus că demiterea doctoriţei Petrişor este cel puţin suspectă de vreme ce survine cu o lună înaintea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al Ambulanţei, motiv pentru care a lansat o ipoteză conform căreia "domnul doctor Gălbineanu vrea să participe la concurs şi a fost numit ca să se acomodeze, având în vedere relaţia bună care există între cei doi (n.r. - Gălbineanu şi Pîrcioagă). A fost un sprijin, pentru a afla problemele din interiorul serviciului de Ambulanţă, pentru că examenul decurge chiar pe partea asta", a spus sindicalistul.

Simpatizant PDL

După conferinţa de presă, la faţa locului a sosit şi dr. George Gălbineanu, cel care, începând de luni, ocupă funcţia de manager interimar al SAJ Bihor. Chestionat de ziarişti, acesta a recunoscut că are o relaţie bună cu şeful DSP Bihor şi a recunoscut, de asemenea, şi că este simpatizant al PDL.

"Sunt simpatizant, nu membru", a spus Gălbineanu, refuzând să facă alte aprecieri pe marginea modului în care a fost pusă pe liber doctoriţa Petrişor. El a spus doar că numirea în funcţia de manager interimar este "o provocare" pentru el şi a respins ipoteza potrivit căreia ar fi fost numit pe post pentru a se "antrena" în vederea câştigării concursului.

Şeful DSP, dr. Marius Pîrcioagă, nu a putut fi contactat pentru a-şi preciza punctul de vedere.